Etterlyser flere sikkerhetssertifiserte

Etterlyser flere sikkerhetssertifiserte

Få norske bedrifter er sikkerhetssertifisert etter streng ISO-standard. Basefarm-direktøren er forbløffet.

En av de strengeste sikkerhetssertifiseringene som finnes i teknologi-gamet er ISO 27.001. Administrerende direktør i Basefarm, Bjart Kvarme, er opprørt over at flere norske aktører ikke innehar denne.

– Myndigheter og selskaper må erkjenne at de er eller kan komme under angrep, og at det gjør at det kreves en helt ny tilnærming til datasikkerhet, sier han.

– Basefarms kunder omsetter for om lag 50 milliarder kroner årlig. Det tilsvarer 5,7 millioner i timen, hver time, hele døgnet. Et stort angrep på disse ville med andre ord medført enorme tapte inntekter, og det er disse utfordringene vi håndterer daglig.

Forbrukere i fare

Kvarme fremhever at dårlig datasikkerhet både kan gi store økonomiske konsekvenser for bedriftene og i tillegg føre til at sensitive data kommer på avveie. På bakgrunn av sistnevnte mener også den gjengse forbruker har grunn til å være bekymret.

– Vi som kunder har levert fra oss kortdata og andre sensitive dataopplysninger til en rekke private og offentlige virksomheter. Det bør bekymre oss at en del disse virksomhetene ikke er nok opptatt av å sikre at opplysningene ikke kommer på avveie. Forbrukerne bør legge presse på virksomhetene om at de skal ta dette ansvaret mer alvorlig, sier Kvarme.

17 totalt

Fra før er Secode, Conax, Steria, Buypass, Evry, Fujitsu, Norsk Tipping, Abax, Commfides, Ernst & Young, Itum Norsk Informasjonssikkerhet, Mnemonic, Thales Norway og Safety Computing de eneste selskapene som har ISO-sertifikatet. Av det offentlige innehar også Asker og Narvik kommune 27.001. Nå har også Basefarm skaffet seg sertifiseringen.

- Sertifiseringsprosessen for å vise at vi oppfyller kravene til ISO 27001 har satt et sunt fokus på våre eksisterende sikkerhetsrutiner, og vi har fått gjennomgått hvordan hele organisasjonen bidrar til sikker behandling av data. Sertifiseringen en viktig garanti for at vi oppfyller alle de krav våre kunder stiller, sier Kvarme om Basefarms motivasjon, og legger til at kundene har krevet at de skaffer seg slik sertifisering.

Sikkerhet