EU-topp slakter fildelerjakten

EU-topp slakter fildelerjakten

- Opphavsrett ikke viktigere enn personvern, mener sikkerhetsekspert.

I går avslørte Computerworlds egen nyhetstjeneste hemmelige dokumenter fra Acta som beskriver planer om å gjøre internettleverandører (ISP-er) ansvarlig for piratkopiering som skjer over deres nettverk.

Acta er en handelsavtale med mål om å bekjempe piratkopiering, spesielt på Internett.

I dokumentene brukes som et eksempel på slik politikk, at leverandøren må forplikte seg til å slå av nettilgangen til kunder som driver ulovlig virksomhet på Internett.

Nå skaper midlene som tas i bruk bekymring internt i EU. Unionens egen talsmann for datasikkerhet, Peter Hustinx, kritiserer at arbeidet i Acta går bak lukkede dører og påpeker at personvernet trues.

- I et samfunn må opphavsretten beskyttes, men metodene som tas i bruk kan ikke gå ut over individets fundamentale rettigheter som et privatliv og vern av private data, sier han i uttalelse.

Norge foreløpig utelatt

Avtalearbeidet har av flere blitt kraftig kritisert fordi den nå har pågått i hele to år bak lukkede dører, og dermed med svært liten innsikt fra allmennheten.

Men foreløpig vil en eventuell Acta-avtale ikke påvirke lover og regler her til lands.

- Norge er utelatt og helt klart ikke med i forhandlingene. Dette blir ikke et direktiv og vil derfor ikke påvirke oss gjennom EØS-avtalen, sier underdirektør Thomas Nordtvedt i Forbrukerrådet.

På lengre sikt er det imidlertid ikke umulig at reglene kan finne veien til Norge via handelsavtalen med Verdens handelsorganisasjon (WTO).

- Dette kan etter hvert komme inn i WTO-forhandlingene og da påvirke Norge, mener Nordtvedt, som også mener det er sterkt kritikkverdig at Acta-forhandlingene går bak lukkede dører.

Sikkerhet