ALT I ORDEN: Sikkerhetsfunksjon gir mulighet for å melde og sjekke tilstanden til Facebook-kontakter som er i katastrofeområder. Illustrasjon: Skjermdump

Facebook aktiverte trygghetsfunksjon

Ny funksjon tatt i bruk etter jordskjelvet i Nepal gir rammete mulighet til å gi beskjed gjennom Facebook til venner og pårørende om de er ille ute.

Publisert Sist oppdatert

Den sosiale plattformen meldte søndag at de hadde aktivert en «Safety Check»-funksjon i Facebook.

Dette er en funksjon der selskapet bruker lokaliseringsinformasjon, fra din nasjonalitet til informasjon om hvor du sist logget deg inn og la inn en et eller annet i Facebook, sammen med informasjon om en katastrofe.

Fortell og sjekk ut

­Om man er i et område som er rammet av noe som har utløst aktivering av denne funksjonen, sender Facebook en melding som spør om du er OK.

Gjennom Facebook vil responsen til den rammete blir formidlet til venner, kjente og familie. En Facebook-bruker kan også markere på vegne av andre Facebook-kontakter i området om de er OK eller ei.

At sosiale medier ofte er mer effektive enn de klassiske til å gi meldinger om at alt er i orden når katastrofen rammer, har blitt normen snarere enn unntaket. Første gang dette var tilfelle i stor skala var etter tsunamien som rammet Sørøst-Asia jula 2004.

Dette skyldes blant annet at enhetene som brukes, er personlige og som regel alltid med folk. I tillegg er infrastrukturen for digital kommunikasjon nyere og ofte mindre sårbar for følgene av katastrofer enn gammel infrastruktur, både i design og teknologi.

Langsiktige endringer

Analytiker og SoMe-ekspert Ida Aalen i NetLife Research påpeker at funksjonen både har en sosial og pr-funksjon,

– Slik jeg antar Facebook selv resonnerer rundt dette, er dette en måte de ser for seg at de utøver samfunnsansvar. Men de vet nok godt at det også er merkevarebygging å få folk til å assosiere positive ting med tjenesten deres, sier hun til vg.no.

Bakgrunnen for jordskjelvet går 25 millioner år tilbake i tid. Den gang kolliderte det indiske subkontinentet India inn i Asia, og dannet blant annet det vi i dag kjenner som Himalaya og fjelltoppen Mount Everest. Jordskjelvet var en av ettervirkningene til dette, sier en geolog til BBC.

I følge en geologiprofessor ved Universitetet i Cork, Irland, så er geologi et svært dynamisk fag dersom man holder perspektivet på alt som kan skje over noen millioner av år.

Selv om Nepal var primærområdet, har sekundærfølgene også rammet nabolandene Kina og India. I morgentimene i dag rammet et kraftig følgeskjelv naboområdene til gårsdagens skjelv.