- Facebook farlig for soldater

- Facebook farlig for soldater

Det amerikanske forsvaret går ut og advarer mot geotagging av bilder.

Et lite utvalg kameraer og omtrent alt som finnes av mobiltelefoner gir deg muligheten til å legge posisjonsdata inn i bildene du tar. Ofte er denne funksjonen slått på som standard.

Nettopp det mener det amerikanske forsvaret at kan gi en økt sikkerhetsrisiko for soldater i aktiv tjeneste. Når bilder tatt med mobiltelefoner deles på for eksempel Facebook, legges nemlig gjerne koordinatene med, slik at alle som ser bildet kan se nøyaktig hvor det ble tatt. Det kan for eksempel bidra til å avsløre hvor en soldats enhet befinner seg, og om "feil" person ser bildet kan det være lett å planlegge et angrep.

Ikke bare mener det amerikanske militæret at det kan utsette soldater og tropper for fare. Geotaggede bilder kan også utgjøre en fare for soldaters familie og venner.

- Ønsker du virkelig at alle skal vite hvor du bor og hvor barna dine går på skole, sier sersjant Dale Sweetman fra avdelingen for sosiale medier i det amerikanske forsvaret til BBC News.

Sersjanten synes at soldater bør tenke seg om et par ganger ekstra, og vurdere om andre virkelig trenger å vite nøyaktig hvor de befinner seg til enhver tid.

Det er ikke bare geotaggede bilder som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, ifølge Sweetman. Også Facebooks nye Timeline-funksjon kan bidra til å gjøre jobben enklere for terrorister eller motstandsfolk. Med Timeline kartlegges nemlig ikke bare posisjonen, men også når du befant deg forskjellige steder. Slik kan soldatens og troppens rutiner kartlegges, og gjøre jobben enda enklere for eventuelle angripere.

Sikkerhet