Facebook-grupper kapres lovlig

Facebook-grupper kapres lovlig

Hvem som helst kan ta over gruppene. - Farlig, mener aksjonsgruppe.

"Hallo, vi annonserer herved at vi offisielt har kapret din Facebook-gruppe".

Slik starter en beskjed som er skrevet for hundrevis av Facebook-grupper den siste tiden. Avsenderen har også endret gruppens navn til "Control your info", og skriver:

- Fordi det er alt vi vil.

Facebook-gruppene er grupper som står uten en administrator, fordi den har trukket seg eller ikke lenger er aktiv på Facebook. I slike grupper kan hvem som helst av medlemmene utnevne seg selv som administrator, og hvem som helst kan bli medlem av gruppen, så lenge den ikke er lukket.

Dermed kan hvem som helst endre hva som helst, det være seg navn, beskrivelser eller hva slags beskjeder som sendes til medlemmene. Det hele kan med andre ord gjøres uten å "hacke", men bare ved å bruke lovlige midler. Gruppene kan finnes via for eksempel Google.

Og dette har "Control your info" gjort, som også har satt opp en egen nettside for å spre sitt budskap.

Kan skade omdømmet

- Vi kan for eksempel endre navnet til "Jeg støtter de pedofiles rettigheter", skriver bakmennene.

Dermed ville i så fall medlemmene stå oppført med medlemskap i en pedofilvennlig gruppe på sin profil. Om gruppen representerer din bedrift, kunne man for eksempel legge ut lite flatterende informasjon og skade ditt omdømme. Om gruppen din stod uten administrator, vel og merke.

- Nok et eksempel på svakhetene i dagens sosiale medier, mener de kritiske røstene.

Facebook selv er ikke enig. Til vår internasjonale nyhetstjeneste argumenterer en talsperson for at gruppene ikke har blitt kapret i ordets rette forstand.

- Og ingen konfidensiell informasjon står i fare, sier han videre.

Facebook forsvarer

Facebook bekrefter at det er fullt mulig å ta over grupper uten administratorer, men mener ikke dette byr på problemer.

De mener folk ikke kan volde særlig skade om de tar over en gruppe, og at større grupper ikke kan tas over på samme måte som små grupper.

- I de få tilfellene hvor en gruppe har blitt endret uten samtykke, vil vi legge ned gruppene, noe vi vil gjøre med de som nå har blitt rammet.

Og det ser det ut til at Facebook har gjort. Det som tidligere skal ha vært hundrevis av grupper med navnet "Control your info", er ifølge dette søket nå bare blitt grupper som enten tar bakmennenes side eller raser mot dem. Som gruppen "Control your info - GO F*** YOURSELF".

"Control your info" har også laget denne videoen, som de spredde på Facebook:

Les om:

Sikkerhet