Facebook øker sikkerheten to hakk

Facebook øker sikkerheten to hakk

Innfører engangskode på sms og beskyttelse mot skadelige nettadresser.

For å beskytte det sosiale nettverket mot uautorisert innlogging og misbruk av brukernes konto, innfører Facebook et valgfritt verifiseringssteg i innloggingsprosessen, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Den nye sikkerhetsfunksjonen kalles Login Approvals, og er et ekstra steg i tillegg til brukernavn og passord.

Engangspassord

Facebook-brukere kan nå velge om de vil at det skal kreves et engangspassord (en tallkode) i tillegg til brukernavn og passord, når du logger inn fra en maskin eller enhet du tidligere ikke har brukt eller lagret som godkjent.

Facebook sender koden som en SMS-melding til den mobiltelefonen du har lenket til Facebook-kontoen din, opplyser selskapet i en blogg.

På denne måten blir kontoen din beskyttet mot uautorisert bruk av noen som har stjålet brukernavnet og passordet ditt.

Brukernavn og passord kan stjeles på mange forskjellige måter, blant annet gjennom nettfiske (phishing), at uvedkommende plukker opp usikret kommunikasjon over trådløse nettverk eller at ondsinnet programvare som registrerer tastetrykk.

Neste gang kjeltringen forsøker å logge inn, vil du som faktisk eier Facebook-kontoen få beskjed om at noen andre har forsøkt å få tilgang til din konto og du blir bedt om å bytte passordet ditt. Login Approvals-funksjonen kan du aktivere ved å gå til Facebooks sikkerhetsinnstillinger.

Beskyttelse mot skadelige lenker

Facebook har også inngått et samarbeid med it-sikkerhetsselskapet Web of Trust (WOT), som skal beskytte brukerne mot lenker til skadelige nettadresser som dukker opp på det sosiale nettverket.

Når du klikker på en lenke som leder til en nettside som ifølge WOT er mistenkelig og har dårlig rykte, får du en advarsel. Mistenkelige nettsider er vanligvis kjent for nettfiske, falske tjenester, ondsinnet innhold og andre svindelmetoder.

- Facebook sjekker eksterne lenker opp mot vår database, og hvis nettsiden lenken peker til har dårlig rykte hos oss, får brukeren en advarsel om dette og kan finne ut mer, sier Vesa Perälä, sjefen for finske WOT Services.

- Tjenesten er ikke ment å blokkere nettsider, men å advare brukerne mot potensielle farer. Så er det opp til brukeren å avgjøre om han vil fortsette til nettsiden eller ikke, forklarer Perälä.

Funksjonen har blitt testet av én prosent av Facebooks brukere i USA, og ble rullet ut til alle amerikanske brukere på torsdag. Funksjonen blir tilgjengelig for resten av Facebooks over 500 millioner brukere i løpet av neste uke.

Web of Trust er en publikumsbasert rangeringstjeneste, der brukere kan rapportere og dele informasjon om ondsinnede nettsider. Tjenesten har 20 millioner brukere på verdensbasis, og regner med at dette vil øke til 50 millioner innen utgangen av 2011.

Sikkerhet