Facebook sletter ikke bildene

Facebook sletter ikke bildene

Tror du bildene dine er slettet fra nettet, fordi du har trykket på "slett"? Tro om igjen.

Det er forskere ved Cambrigde University som kan avsløre slette sletterutiner på syv populære fotonettsider, deriblant Facebook, melder BBC.

Forskere la ut bilder på 16 forskjellige populære nettsteder med bildemuligheter, og noterte seg bildets direkteadresse. Deretter ”slettet” de bildene.

Men på sju av de 16 sidene var det fremdeles mulig å beskue bildet, ved å bruke direktelinken, hele 30 dager etter bildet var "slettet”. Disse syv sidene inkluderer den absolutt største: Facebook.

Bildene er altså tilgjengelige, forutsatt at du har den konkrete lenken.

Microsoft kjappe

Flickr og Picasa kom bedre ut, og Microsoft Live Spaces fjernet bildene umiddelbart.

- Dette demonstrer hvordan sosiale nettverk ofte har en slapp tilnærming til brukerens personvern, ved å gjøre det enkle fremfor det rette, sier en av Phd-studentene bak testen, Joseph Bonneau.

- Treg CDN

En talsperson for Facebook, som BBC har valgt å ikke navngi, har følgende uttalelse:

- Når en bruker sletter et bilde fra Facebook, forsvinner det fra våre servere umiddelbart. Likevel kan adressen til fotografiet fortsette å eksistere på Content Delivery Network (CDN) etter at det er slettet, inntil de er skrevet over. Overskrivingen skjer som regel etter kort tid.

CDN går ut på å plassere flere servere rundt om i verden, som får utdelt innhold fra en hovedserver. Målet er at datatrafikken skal fordeles for å gi en kjappere opplevelse der brukeren sitter. Dermed kan det hende at det oppstår forsinkelser, altså at noe slettes fra én server, men ikke fra en annen før etter litt tid.

Nylig var det brukeropprør på Facebook over vilkår som ville gjort Facebook til evig eier av brukerdata.