Facebook-spam stort i Norge

Facebook-spam stort i Norge

Vil vennene dine vise deg spennende bilder? Hold deg unna.

Facebook er full av lureri. Nå begynner en av svindlene å bre om seg her til lands.

Mange brukere har den siste tiden fått en melding med tittelen "Hello", sendt fra en av vennene sine. I teksten står det noe slik som "I got you a surprise [forskjellige blogger].blogspot.com".

Trykker man på lenken, kommer man til det som ser ut som en bildedelingstjeneste. Men den er falsk.

Falsk antivirus

"Tjenesten" gir deg nemlig en lenke, som man visstnok må trykke på for å få se de spennende bildene Facebook-vennen din vil vise deg.

Men lenken gir deg ikke bilder. Den gir deg filen "photo.exe", som mange dessverre velger å åpne. Og vips, så har du en trojaner på maskinen.

Telenors sikkerhetssenter forteller hva som skjer videre. Trojaneren laster ned falsk antivirus, og et program som sørger for at du sender ut den falske meldingen til alle Facebook-vennene dine.

Stort i Norge

- Komponentene kan også ha annen funksjonalitet i tillegg til den vi har oppdaget, og de forskjellige filene og nettadressene for spredning blir stadig endret for å unngå deteksjon fra antivirus, forteller Telenors sikkerhetssenter på sin blogg.

Trojaneren i seg selv er ikke særlig unik, men det som er spesielt denne gangen er at den har fått såpass stor spredning i Norge.

- Vær veldig skeptisk til lenker mottatt på Facebook. Spesielt dersom de sender deg til eksterne sider. Ikke hent ned eller start .exe-filer, oppfordrer Telenor.

Sikkerhet