Facebook-tipsene alle bør lese

Disse fem rådene er helt essensielle for å verne om privatlivet ditt på Facebook.

Publisert Sist oppdatert

Over en halv milliard mennesker bruker Facebook. Selskapet har tatt over plassen til Google som den mest besøkte nettadressen. Men selv om vi liker Facebook er det ofte gode grunner til å tenke over hvordan man behandler informasjonen man har lagret hos verdens største nettsamfunn. Her er noen råd som gir deg kontroll med informasjonen du legger på Facebook.

1. Slå av Facebook Places

Facebook Places lar deg fortelle folk hvor du befinner deg til enhver tid, og ikke nok med det: Du kan også publisere at dine venner er sammen med deg. Men er det så lurt å kringkaste at man ikke er hjemme? Det kan være at det er noen med uredelige hensikter som får tak i informasjon om hvor du befinner deg. Benytter du en iPhone eller Android-mobil hjelper gps-en til med å kringkaste hvor du er omtrent med en meters nøyaktighet. Vær forøvrig oppmerksom på at Facebooks standardvalg er at profilen din, med status, bilder, innlegg, biografi, familie og sivilstand er åpen for alle. Ikke alle på Facebook. Men alle på Internett...

Har du ikke begynt å finjustere i sikkerhetsinnstillingene er det på høy tid. Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Her setter du opp hvem som kan se og ikke se profilen din, og hvor mye du ønsker at andre ser når du laster opp bilder og kommentarer. Dersom du ikke liker at andre skal vite hvor du befinner deg kan du slå av hele Facebook Places.

Slik slår du av Facebook Places: Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Trykk på lenken tilpass innstillinger (customize settings). Nest nederst finner du "Steder du har sjekket inn". Klikk Tilpass og velg Kun meg.

Ut med Facebook Places...

Ok, da har du stoppet Places fra å dele informasjon på din profil. Men det er to ting til å se på. Hvis du sjekker inn et sted (og tenker at det blir ikke kringkastet uansett) eller en venn sjekker deg inn et sted kan det komme opp navn og bilde av deg sammen med andre som har sjekket inn på samme sted. Det løser du ved å fjerne Aktiver-krysset i linjen under, hvor det står: Ta meg med i Folk som er her nå når jeg har sjekket inn.

Men for å gjøre det umulig for dine venner å kringkaste hvor du er må du skrolle litt lenger ned på siden, til Venner kan sjekke meg inn på steder, trykke på Endre innstillinger, og velge Deaktivert.

2. Kontroller hva som publiseres på profilen din

I tillegg til de generiske innstillingene som du kontrollerer gjennom Kontoinnstillinger og Personverninnstillinger (begge under Brukerkonto øverst til høyre) kan du også sette personverninnstillinger for hver enkel posting på profilen din. Dette er noe som mange overser, men det er en veldig effektiv måte for å kontrollere hvem som ser hva på profilen din.

Du bør naturligvis være bevisst på hva du poster i første omgang. Tenk på at selv om du ender med å slette hele Facebook-kontoen en dag er det ikke umulig at både fotografier og annen informasjon du har delt med venner likevel finnes et eller annet sted på Facebook eller Internett. Er du i tvil, så la være med å posted. Men om du vil poste noe, så tenk over hvem du poster det til.

Slik bruker du hengelåsen: Skal du til å laste opp et bilde til profilen din? Ta en titt på det lille hengelåsikonet til venstre for Del-knappen. Vil du publisere til alle, til venner, til venners venner eller vil du tilpasse? Ved å klikke Tilpass kan du rett og slett blokkere postingen fra enkeltpersoner du velger (sjefen, for eksempel?), eller kanskje du med nærmere ettertanke bare vil publisere bildet av familiesammenkomsten til de du er i familie med?

3. Stopp publisering fra dine Facebook-apper

Noen av de mest populære spillene på Facebook, som Metrolpolis og Mafia Wars, krever eller belønner spillere for å rekruttere andre spillere. Du kan oppleve at du ikke kommer videre i spillet om du ikke rekrutterer venner. Og noen spill og Facebook-apper vil automatisk publisere meldinger på veggen din slik at dine venner ser hva du holder på med (når du starter spillet eller Facebook-applikasjonen første gang har du godkjent at spillet eller appen gjør dette). Disse publiseringene kan være skikkelig irriterende for dine Facebook-venner, og noen av dem har kanskje reagert med blokkere all informasjon fra deg i nyhetsfeeden sin, eller med å fjerne deg som venn. En annen side av saken: Vil du virkelig la andre vite at du har sittet og spilt Farmville hele arbeidsdagen?

Slik stopper du applikasjonene fra å publisere: Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Nederst til venstre finner du tittelen Applikasjoner og nettsteder. Klikk på Rediger innstillingene dine. Fnn frem "Spill- og applikasjonsaktivitet" (Game and application activity) velg Tilpass og under "Gjør dette synlig" gjør du alle dine venner en stor tjeneste ved å velge "Kun meg". På denne måten er det ingen som lenger kan gå på Facebook-profilen din og se på hva du bruker av tid til Facebook-spill.

4. Stopp Facebook-applikasjoner permanent

Det er ikke bare å sende oppdateringer Facebook-applikasjoner kan finne på å gjøre. Men like ille kan det være at de har tilgang til den personlige informasjonen du har lagret på profilen din, og som kanskje mer var tiltenkt dinne venner enn applikasjonsutviklere med tvilsomt rennomé. Facebooks policy er at app-utviklere ikke kan bruke personklige data utenfor Facebook og at de bare skal ha tilgang med tilstrekkelig mye data til at applikasjonen kan kjøre. Men så snart en app har tilgang til personlig informasjon er det opp til utvikleren å holde informasjonen trygg.

Slik blokkerer du Facebook-apper: Hvis du er skeptisk til denne policyen så bør du blokkere Facebook-apper! Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Nederst til venstre finner du tittelen Applikasjoner og nettsteder. Klikk på Rediger innstillingene dine. Under Applikasjoner du bruker, klikker du på Deaktiver alle plattformapplikasjoner. På den neste siden kan du velge enten alt sammen eller enkeltapplikasjoner og slå dem av. Det kan ta noen minutter før innstillingene trår i kraft.

5. Få kontroll over hva Facebook-vennene deler om deg

På samme måte som du kanskje ikke ønsker at noen røper hvor du er ønsker du kanskje heller ikke at vennene sprer informasjon om deg på Facebook. Vennene dine har tilgang til profilen din og de kan gjenposte de tingene du har postet på veggen din på sine profiler, for eksempel bilder. Eller de kan videreformidle din informasjon uten at du har noen kontroll over det. Det er bare å erkjenne at sånn er verden. Har du først delt noe i digitalt format, må du ha tatt høyde for at informasjonen lett kan spres. Men det er i alle fall én ting du kan gjøre:

Selv om du stenger Faceboook-applikasjoner er det svært sannsynlig at dine venner bruker Facebook-applikasjoner. Og disse applikasjonene kan ha tilgang til informasjon fra vennelistene, med andre ord deg. For å få bedre kontroll med hvem som kan ha tilgang til din private informasjon må du sette opp hva slags informasjon om deg som dine venner kan dele videre til applikasjoner, spill og Facebook-nettsteder.

Slik kontrollerer du informasjonen: Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Under tittelen Applikasjoner og nettsteder klikker du på lenken Rediger innstillingene dine. På siden som kommer opp finner du overskriften "Informasjon som er tilgjengelig gjennom vennene dine". Trykk på Endre innstillinger. I vinduet som kommer opp kan du lese nederst at navn, profilbilde, kjønn, nettverk og bruker-ID (samt annen informasjon du har gjort tilgjengelig for alle) er tilgjengelig for venners applikasjoner med mindre du deaktiverer plattformapplikasjoner og nettsteder, slik vi lærte bort i punkt 4. Finnes det egentlig en eneste god grunn til at applikasjoner du ikke vet noe som helst om, og som hvem som helst kan stå bak skal få masse informasjon om deg bare fordi en eller annen tulling du gikk på barneskole med har blitt lurt til å installere applikasjonen? Vi synes ikke det, og anbefaler derfor at du fjerner alle kryssene i denne boksen.

Slik sletter du Facebook-kontoen

Er dette det ultimate sikkerhetsrådet? For mange blir det kanskje mer drastisk å slette Facebook-kontoen enn å si opp mobil-abonnementet eller kaste tv-en. Men vi kjenner også flere som simpelthen har gått lei av hele greia. Hvis du er bekymret for Facebooks måte å forholde seg til personvern, synes rådene over er kompliserte, og at Facenbooks ulemper har vokst forbi Facebooks fordeler er det kanskje på tide å si opp hele kontoen. Problemet er bare: Det kan du ikke! Derfor legger vi til tipset om hvordan du må gå frem for å slette hele kontoen.

I utgangspunktet kan du ikke si opp kontoen, du kan bare deaktivere den. Det gjør du ved å klikke på Brukerkonto øverst til høyre, velge Kontoinnstillinger og i bunnen av siden klikke på Deaktiver brukerkonto. Men informasjonen finnes fremdeles tilgjengelig for Facebook, selv om den ikke er synlig for deg eller andre.

Slik går du frem for å slette kontoen helt: Først må du være klar over at denne prosessen tar 14 dager, og når du har satt den i gang er det over og ut. Da kan du ikke lenger bruke Facebook-kontoen din, den kan ikke reaktiveres og all informasjon er tapt for alltid. Lenken for å permanent slette kontoen er godt gjemt i Facebooks hjelpesider, men vi har gravd den frem for deg. Her er lenken for å sende forespørsel om sletting av Facebook-kontoen.

Avslutningsvis minner vi om at det er ditt eget ansvar å ta vare på din sikkerhet. Facebook har et ganske finmasket system av sikkerhetsinnstillinger som gjør at du har relativt gode muligheter til å ta kontroll over informasjonen din. Du bør definitivt bruke de mulighetene du har til rådighet, for standardinnstillingene er nok mer åpne enn folk flest er klar over (med mindre de har lest denne saken). Husk at dersom informasjonslekkasje hos Facebook fører til at dine personalia og dine bilder kommer på avveie, så er det - nesten uansett hvor stor bot Facebook måtte få - et større problem for deg enn det er for Facebook.

Liker du artikkelen? Del den på Facebook, da vel! ;-) Og har du egne tips? Del dem gjerne med leserne i kommentarfeltet.