Færre infiserte maskiner i Norge

Færre infiserte maskiner i Norge

Trojanere på verstingtoppen, men Conficker står svakt her til lands.

Microsoft har sluppet rapporten Security Intelligence Report. Antallet infiserte maskiner har gått ned fra andre halvår 2008, fra 6,8 per 1000 datamaskin til 3,3 per 1000 første halvår 2009. På verdensbasis er snittet 8,7 per 1000.

Ondsinnet programvare er fortsatt verstingen her til lands, og da særlig trojanere. 64,3 av sikkerhetstruslene kommer fra ondsinnede programmer – en nedgang fra 66,8 andre halvår 2008.

Tore Larsen Ordreløkken, leder i Norsis, mener det er et samfunnsansvar å sikre datamaskinen sin.

- En usikret og ikke oppdatert datamaskin kan i verste fall brukes til å angripe andre, sier han i en pressemelding fra Microsoft.

Går fem på

Ordreløkken mener for øvrig altfor mange går fem på når det gjelder falske antivirusprogrammer. Han tror det kan ha sammenheng med at nordmenn har høyt tillitsnivå samtidig som angriperne spiller på vår frykt.

- Denne trusselen krever bevisste brukere med god kompetanse, sier han.

Av falsk antivirus er det særlig Fakexpa, Winfixer Fakesecsen, Winwebsec, Ytektel, Fakerean og Internetantivirus som er vanligst. De fire sistnevnte er nykommere i første halvår 2009.

De største truslene er ifølge rapporten trojaneren Zangoserachassistant her til lands, mens den ligger på fjerdeplass i resten av verden. Trojaneren overvåker nettaktivitet hos brukeren og åpner opp nettleservinduer med reklamer relatert til denne.

Renos er nest den tredje mest vanlige trojaneren i Norge. I verdensbildet er den på tredjeplass. Den laster ned falske antivirusprogrammer som påstår maskinen har virus, og foreslår at brukeren punger ut for lisens for å bli kvitt viruset som altså ikke er der.

På tredjeplass i landet kommer Vundo, som popper opp reklame. Tidvis installerer den også verktøylinjer i nettleseren til brukeren. Vundo er verdens sjuende største sikkerhetstrussel.

Conficker ikke så utbredt

Verdens mest vanlige sikkerhetstrussel, Conficker, er imidlertid ikke så utbredt i Norge. Den kommer ikke en gang på topp 25-listen.

- Vi ser at de største truslene akkurat nå er falske sikkerhetsprogrammer og trojanere som installerer verktøylinjer i nettlesere. Andre trusler, som for eksempel dataormer, er sjeldne i Norge. På listen over de 25 mest vanlige sikkerhetstruslene på norske maskiner finner vi kun én orm - Koobface, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef i Microsoft Norge.

- Siden operativsystemer har blitt sikrere, så angriper ondsinnede programmer nå i større grad applikasjoner og annen programvare. Derfor er det viktig at man passer på at all programvare på maskinen er oppdatert. Dette betyr at man ikke kun må oppdatere Windows, men også programmer fra Adobe, Apple, Realplayer og andre leverandører.

Les om:

Sikkerhet