Falsk sikkerhet en milliardindustri

Falsk sikkerhet en milliardindustri

Programvare som utgir seg for å være antivirus er god butikk.

Stadig flere internett-brukere plages av falske pop-up sikkerhetsadvarsler, som forteller brukeren at maskinen er infisert og trenger sikkerhetsoppdatering. Dette skriver IC3, amerikanske myndigheters organ for kartlegging av cyber-kriminalitet.

Disse pop-up-vinduene er kjent som ”scareware” eller ”falsk antivirus”. De ser autentiske ut og bruker merkevarenavnene til velrenommerte sikkerhetsselskaper.

I noen tilfeller gjennomfører de også noe som ligner på en sanntids skanning av brukerens harddisk. Dette får mange til at ta advarslene på alvor og faktisk ta skritt for å kjøpe programvaren advarslene reklamerer for.

I disse tilfellene blir brukeren oppfordret til å gi fra seg betalingsopplysninger, som senere misbrukes. I tillegg kan brukeren regne med at en rekke virus, trojanere og tasteloggere blir installert på maskinen.

Dyrt problem

IC3 regner med at de fleste som plages med scareware har fått denne programvaren installert når de har klikket på annonser på ulike nettsteder. Dette er en velkjent fremgangsmåte for de kriminelle miljøene på internett til å spre skadelig kode.

Samlet sett utgjør scareware en stadig større trussel. FBI estimerer det samlede tapet for de som har blitt rammet til 150 millioner dollar, nærmere 900 millioner kroner. IC3 oppfordrer derfor publikum til å være sterkt skeptiske til pop-up-vinduer som tilbyr ulike sikkerhetsløsninger.

- Sørg for at operativsystemet og sikkerhetsprogramvaren er oppdatert, uttaler IC3 i nylig publisert sikkerhetsmelding.

De oppfordrer samtidig alle som opplever dette, om umiddelbart å slå av maskinen og kjøre en full sikkerhetsskanning når den slås på igjen.

Les om:

Sikkerhet