FBI varsler botnet-ofre

FBI varsler botnet-ofre

USAs Botnet Task Force har funnet en million infiserte pc-er. Nå skal eierne informeres.

USAs føderalt etterforskningsorgan, FBI, har identifisert en million botnet-pc-er. FBI samarbeider med flere organisasjoner for å kontakte eierne til pc-ene for å opplyse dem om dette.

Målet er å skape mer bevissthet rundt botnet, eller nettverk av zombiepc-er som kan brukes i kriminelle virksomheter. Rundt omkring i verden er det flere titalls millioner pc-er som kan brukes i botnet. Dette skaffer kriminelle enorme fordeler for forsendelse av spam, nettfisking, målrettede angrep mot servere, eller spredning av spionvare og annet malware.

- De fleste som har en zombiepc er ikke en gang klar over at de kan brukes i botnet, eller at personlige opplysninger på pc-en kan brukes i andre sammenhenger. Angriperen tar kontroll over pc-en uten at eieren vet om det. Pc-en fungerer ellers som vanlig, sier James Finch i FBI.

FBI samarbeidet med blant annet Microsoft Botnet Task Force i operasjonen. Håpet er at dette vil føre til flere store aksjoner mot botnet.

LES OGSÅ: Se opp for falske sikkerhetsmeldinger

På hugget

FBI er på hugget når det gjelder kyberkrim. I mai feiret etterforskningsorganet en stor seier ved arrestasjonen av "spamkongen" Robert Alan Soloway. Soloway og hans selskap Newport Internet Marketing Corp anklages for svindel, identitetstyveri og hvitvasking av penger.

Han er også mistenkt for å ha sendt ut titalls millioner spam-eposter med falske underskrifter, slik at lovlige bedrifter stod som avsender på spammen.

Soloway har vært aktivt siden 2003. Han har fått en bot på 772 000 dollar, i tillegg til at all hans andre penger og verdisaker beslagslegges. I teorien kan han dømmes til 65 år fengsel.

LES OGSÅ: Epost-advarsel kidnapper pc-en

Les om: