Ferietips: - Betal regningene før ferien

Regninger som forfaller i ferien, bør du ikke betale på en kafe i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Å sitte på en kafe og betale regninger på pc-en, kan være risikabelt.

Det fastslår norgessjef Raymond Raymond Eivik i sikkerhetsselskapet Check Point i en samtale med PC World.

Gjennom Check Point er Eivik med på å installere avanserte sikkerhets-løsninger i norske bedrifter og er godt oppdatert på sikkerhetstruslene.

Les også: Guide til sikkerhet

Ferietipsene hans er allmenne, men noen av dem er spesielt myntet på toppledere.

- I visse land kan det være ekstra risikabelt å legge igjen den bærbare pc-en på hotellrommet, noe du gjerne vil gjøre for eksempel når du skal ut og spise. Da risikerer du ikke bare at pc-en blir stjålet. Men selv om ikke det skjer, kan det hende at noen sniker seg inn på hotellrommet og legger igjen ondsinnet programvare på pc-en din uten at du merker det. Toppledere bør være særlig på vakt her, sier Eivik.

Risikabelt på kafe

Kafeer med egen trådløs sone er blitt et populært besøkssted for pc-brukere. En av grunnene til at det kan være risikabelt å bruke pc her, ikke minst når man skal betale regninger, er at man ikke alltid er på det nettverket man tror.

Grunnen er at noen med uhederlige hensikter kan ha satt opp et midlertidig trådløst nettverk med et navn på nettverket som ligner til forveksling på kafeens eget nettverk.

Les også: Norge i teten på sikkerhet

La oss si at kafeens nettverk heter GodKaffen. Som tilfeldig kunde er det ikke så lett å forstå at nettverket som heter God_Kaffen er falsum og opprettet – kanskje av en fyr borte i hjørnet – bare for å lure til seg trafikk, snoke etter passord og så videre.

For sikkerhets skyld bør du derfor sjekke eventuelle oppslag om det trådløse nettverket i kafeen eller spørre betjeningen om hva nettverket heter. Og melde fra hvis det dukker opp et nettverk med nesten det samme navnet.

Amerikanske PC World foreslår også at man bruker programvare som Hotspot Shield på reise. Da får man opprettet et VPN-system (Virtual Private Network) som gir ekstra sikkerhet i offentlige trådløse soner.

I Windows 8 er det enkelt å stille om til flymodus når du fortsatt sitter i en trådløs sone, men er ferdig med å bruke pc-en. Det kan være lurt.

Det kan også være lurt å slå av Bluetooth hvis det ikke brukes til å styre musikk ut til hodetelefoner, kommunisere med tastaturet og så videre. Bluetooth-angrep forekommer ikke ofte, men du vet aldri hva personen på nabobordet foretar seg for å prøve å ta kontroll over pc-en din.

Ikke lån bort pc-en eller nettbrettet

Et annet nyttig ferietips er advarselen mot å låne bort pc-en, nettbrettet eller mobilen til noen som spør. Vær på vakt hvis noen spør om å få låne enheten til for eksempel å sjekke en nettside, låne litt strøm eller hva nå begrunnelsen måtte være.

– Her bør du rett og slett legge bort litt av den norske høfligheten, sier Eivik.

Les også: Tving fram sikkerhet

Man kan også selv være fristet til å koble seg opp på en annen persons pc.

La oss si at nettbrettet eller mobilen din er i ferd med å gå tom for strøm, og så trenger du å få sendt én melding til, men du finner ingen ledig strømkontakt i nærheten. Løsningen er tilsynelatende å spørre en av de andre gjestene som bruker pc om å få koble deg til vedkommendes pc med usb-kabel for å kunne bruke mobilen eller nettbrettet litt til. Det er en dårlig ide, for dette kan sette i gang en synkroniseringsprosess som fører til at alle dine private data havner på den fremmedes pc, skriver amerikanske PC World.

Sikkerhetskontrollen

Paradoksalt nok kan sikkerhetskontroll på flyplassene være et usikkert sted for pc- og nettbrett-brukere. Her er det flere ting som kan gå galt.

Av og til skjer det forveksling av pc-er på transportbåndet, altså en helt utilsiktet bytting av datamaskiner som er ganske like av utseende. Tips: Sett et klistremerke på pc-en din, for eksempel firmalogoen.

Det kan også være lurt å klistre på en lapp med telefonnummeret ditt, eller det aller beste: et lokkenummer i form av en web-adresse der et klikk på åpningsskjermbildet sørger for at innholdet på pc-en blir fjernslettet.

Amerikanske PC World foreslår at man installerer for eksempel programmet Absolute Computrace (www.absolute.com) på Windows-pc-er for å klargjøre dem for fjernsletting. På mange mobiler og nettbrett er tilsvarende løsninger innebygd.

Les også: Mer sofistikerte trusler i 2014

– Og så standard-tipset da: Ikke snu ryggen til datautstyret – eller annen bagasje, for den slags skyld – på flyplassen, sier Eivik.

Kryptér dataene

Ikke bare på pc, men også på mobil og nettbrett er det nå enkelt å kryptere dataene.

– Kryptering er den enkleste og billigste form for beskyttelse av data. Og husk at dataene er viktigere enn selve enheten, sier Eivik.