Finanskrisen skaper hackere

Finanskrisen skaper hackere

Når it-folk får sparken, kan datakriminalitet være løsningen for å betale regningene.

Hacking er ikke lenger bare noe datanerder gjør fra gutterommet for å teste egne grenser, eller noe menn med hestehale og lange frakker gjør av ideologiske grunner.

Hackerne gjør det fordi de tjener penger på det, og vi har tidligere skrevet om hvordan øst-europeere "tvinges" ut i hackerverdenen.

- Det er veldig mye teknologisk kunnskap i disse landene, men det er vanskelig å få seg jobb. Og de trenger jo penger for livets opphold, fortalte Pål Arne Hoff i Norcert.

Nå har vi fått et nytt hackerbol: Asia.

Lite penger, mye tid

På sikkerhetskonferansen Cansecwest fortalte den kinesiske Knownsec-direktøren Wei Zhao om den nye trenden.

- Da aksjekursen falt som en sten, tapte mange it-folk mye penger. Så da velger enkelte å selge programvarehull, sa han, og fortalte at mange kinesiske it-folk er arbeidsledige som følge av finanskrisen.

Som følge av dette, mener han å se en oppsving i det datakriminelle miljøet i hjemlandet. Noen bruker tiden og ferdighetene til å finne programvarehull, eller finne andre måter å tjene penger på sin kunnskap.

- Kina er i ferd med å bli verdens malware-fabrikk, tror Zhao.

Kan selge botnet

Dette overrasker ikke sikkerhetsanalytiker Jan Roger Wilkens hos Telenor.

- Om folk er arbeidsledige og ikke vet hva de skal finne på, så ser man jo for seg at de finner på ting som er litt på kanten. Slik er det vel i det ikke-digitale livet også. Vi ser eksempler på økning i innbrudd og økonomisk kriminalitet i nedgangstider, og jeg vil tro at den digitale verdenen vil speile dette, forteller Wilkens.

Han forteller om mange muligheter som arbeidsledige it-folk har til å tjene penger, både ved å selge tjenester og ved å selv sitte på toppen av næringspyramiden. De kan lage botnet for å sende søppelpost, og de kan snuse seg frem til bankinformasjon. Slike nett og slik informasjon kan de bruke selv, eller selge det til andre som betaler gode summer.

Høy risiko

- Selv om det er veldig lite å tjene per person, er det lett å få det til å eskallere. Du når mange tusen med lite arbeid, sier Wilkens.

De kan også finne hull i programvare. Hullene kan de velge å utnytte selv, eller de kan selge dem. Da har de to valg. Enten kan de selge hullene til selskaper med gode hensikter, som sikkerhetsselskaper eller programvareselskapet selv. Eller de kan selge informasjonen i underverdenen.

- Jeg vil tro det er mer penger å hente på svartebørsen, sier sikkerhetsanalytikeren.

Men selv om Wilkens ikke ser bort fra at datateknologiens undergrunnsmiljøer nå blir mer aktive, venter han ingen eksplosjon av nye farer med det første. Han har ikke sett noen betydelig økning de siste månedene.

- Men dette går alltid opp og ned, forteller han.

- Akkurat nå går det ganske jevnt. Og risikoen er høy.

Les om:

Sikkerhet