Fingersmuss på mobilen avslører passordet ditt

Fingersmuss på mobilen avslører passordet ditt

Kodemønsteret du stryker på mobiler med berøringsskjerm kan spores av uvedkommende.

Fingeravtrykk på mobilskjermen er i utgangspunktet en irriterende affære. Forskere har nå funnet ut at slike avtrykk kan gjøre telefonen sårbar for hacking, skriver det anerkjente teknologinettstedet Cnet.

LES OGSÅ:

Tyveri-beskyttelse for Android-mobiler

Grafisk passord

Forskere ved universitetet i Pennsylvania testet smarttelefonene Google Nexus One og HTC G1, som begge bruker et grafisk passordsystem hvor man stryker et bestemt mønster på skjermen med fingeren for å skrive koden.

Å låse opp telefonen på denne måten etterlater et oljete spor som kan være synlig selv om man tørker av skjermen. Slike spor kan avdekke områder på skjermen som blir berørt ofte, og er en form for informasjonslekkasje, hevdes det i forskningsartikkelen.

LES OGSÅ:

Tankeløst med kontor på T-banen

Enkle metoder

Ved å bruke vanlige kameraer og skarpe lys, tok forskerne bilder av berøringsskjermene. Så analyserte de bildene med enkle fotoredigeringsprogrammer som er tilgjengelig på de fleste hjemme-pc-er.

Undersøkelsene viste at når lyssettingen var ideell, fant forskerne passordmønsteret i over 90 prosent av tilfellene, simpelt hen ved å øke kontrasten i bildene.

Folk stryker og trykker på smarttelefonene sine hele tiden, så man skulle tro at det ville være umulig å skjelne forskjell mellom hvilke mønstre som ble brukt til passord, og hvilke spor som stammer fra hverdagslig nettlesing. Slik er det tydeligvis ikke.

Selv etter at forskerne hadde tørket av telefonen, og lagt den i lommen gjentatte ganger, greide de fortsatt å avdekke kodemønsteret tålelig bra. Litt vanskeligere ble det riktignok å finne ut hvilken retning man hadde strøket koden på skjermen, men mønsteret var likevel synlig.

Prinsippet minner om hvordan knapper på for eksempel alarmbokser blir slitt, slik at det er tydelig hvilke knapper som blir brukt ofte.

LES OGSÅ:

Kortleser til mobiltelefoner

Samme passord over alt

Forskerne skriver i sin rapport at hvis man tørker av skjermen grundig, vil sporene selvsagt forsvinne helt. Men tørker man virkelig av skjermen på smarttelefonen grundig hele tiden?

Forskingen kaster et interessant lys over sikkerheten rundt smarttelefoner, som er blitt en svært viktig inngangsport til våre digitale liv. Forskning utført av sikkerhetsselskapet F-Secure viser også at rundt 20 prosent av internettbrukerne sier de benytter samme passord over alt, noe det kan være verdt å tenke på om man skulle miste eller blir frastjålet sin smarttelefon med litt fettete skjerm.

Les om:

Sikkerhet