Fire millioner i bot for 30 sanger

Fire millioner i bot for 30 sanger

Doktorgradstudent nekter å betale for piratkopieringen.

Joel Tenenbaum er doktorgradstudent ved Boston University. I fjor sommer ble han dømt til å betale erstatning for deling av 30 sanger på nettet. Boten var på svimlende 675.000 dollar, eller rundt 3,9 millioner kroner.

Hans advokat, Harvard-professor Charles Nesson, mener nå dommeren bør revurdere sin beslutning basert på såkalt "fair use", eller det som under spesielle omstendigheter oppfattes som fornuftig (og lovlig) bruk.

2003 var skiftet

I kjennelsen til dommer Nancy Gertner, ved distriktsdomstolen District of Massachusetts, står det nemlig at folk som brukte delingsnettverk før det var mulig å kjøpe digital musikk lovlig, og som senere begynte å betale for slik musikk, har sitt på det tørre.

Dommeren satt introduksjonen av musikkbutikken til Itunes i 2003 som en skifte.

Joel Tenenbaums advokat, professor Nesson, argumenterer med at det i starten bare var Mac-brukere som fikk tilgang til Itunes Store, som den gangen også bare inneholdt 200.000 sanger. Dermed mener Nesson den lovlig nedlastingen ikke var alment tilgjengelig og at en senere dato for "fair use" må settes.

I tillegg mener han at alle sangene var heftet av DRM (digital rights management programvare).

Vil ha mindre bot

Nesson antyder at dommeren må sette en dato en gang etter 2007, som var da Apple-sjef Steve Jobs skrev et åpent brev og oppfordret musikkindustrien å tilby digital musikk uten DRM, noe til slutt mange gjorde. Tenenbaum ble tatt for å dele musikk i 2004.

Hvis dommeren nekter å revurdere dommen, ber Nesson henne om å redusere boten som Tenenbaum må betale. Han viser til en tidligere dom i amerikansk høyesterett som slår fast at en dom er ugyldig om straffen ikke står i forhold til krenkelsen.

Saken mot Joel Tenenbaum har skapt et stort engasjement i USA. På en Tenenbaums egen blogg skriver en debattant:

- Hvem kunne tro at en massiv og helt vilkårlig dom og bot på 675.000 dollar, for å dele sanger til en verdi av maksimalt 30 dollar, ikke strider mot våre tradisjonelle oppfatninger av rettferdighet?

Sikkerhet