Firefox 10 er klar

Firefox 10 er klar

Mozilla lanserer versjon med økt sikkerhetsnivå, og frir til bedriftene igjen.

I forrige uke ble det klart at Firefox var klar for versjon 10. Et viktig sikkerhetsgrep er en del av de nye stille oppdateringsrutinene man forsøker å få til for Firefox. Alle innstikksmoduler som ikke er kompatibel med ny versjon av Firefox, settes ut av funksjon. Alle andre markeres automatisk som kompatible.

Dermed vil ikke brukere lenger måtte godkjenne innpluggingsmoduler for hver oppgradering av Firefox. Ulempene er at vedkommen vil kunne oppleve noen kjedelige situasjoner der ting som fungerte i går, ikke lenger fungerer. På den andre siden vil nye versjoner av Firefox kjøre stabilt.

Stille oppgradering

Løsningen er en følge av klager fra brukere som opplever feilsituasjoner på grunn av inkompatible innlogginger siden lanseringstakten av nye Firefox-versjoner økte i fjor sommer. Utviklere av tilleggsmoduler makter ikke følge med i svingene for en nettleser som ikke er stabil lenge nok til at alle tredjepartsmoduler blir oppdaterte, melder PC World US .

Om lag tre av fire innpluggingsmoduler til Firefox kommer fra utviklere som ikke er under kontroll av Mozilla eller deres nedlastingsservere.

Mozilla planlegger flere slike automatiseringer. Målet er at oppgraderinger til ny nettleser skal kunne gå uten at brukeren merker at ny versjon er på plass. Denne funksjonaliteten er planlagt i versjon14 i

Vil inn i bedriftene

Firefox fikk endret utvikling og slipptakt i fjor sommer. Nye versjoner skal komme hver 5-6 uke. Det gjorde den effektivt til en mindre aktuell nettleser for bedrifter. Selskaper med en sikkerhetsorientert it-politikk vil ha testet nye versjoner av applikasjoner før de tas i bruk, noe som effektivt hindrer applikasjoner som endrer hovedversjon annenhver måned. Det er også en av forklaringene til at Internet Explorer fra Microsoft har en så tung dominans i bedrifter.

Mozilla repliserte til denne kritikken at bedriftsmarkedet ikke var viktig for Firefox. Denne kamelen har de slukt medhårs i børstet utgave. Firefox 10 blir første versjon av den serien de kaller ESR – Extended Support Release. Denne serien er beregnet for bedriftsmarkedet, og skal oppdateres hver 42 uke – det vil si at konsumentversjonene vil komme i sju versjoner for hver bedriftsversjon.

En følge av dette er at det slippes en sikkerhetsoppdatering 3.6.26 til Firefox. Dette er oppdateringen til den siste alminnelige bedriftsversjonen fra Firefox. Samtidig slår Mozilla fast at Firefox 3.6 ikke lenger er underlagt brukerstøtte etter april i år.

I fjor høst gikk Google Chrome forbi Firefox som mest brukte nettleser globalt. Enkelte måneder etter det har Chrome vært mer pop enn Internet Explorer.

Sikkerhet