Firefox 5 klar for nedlasting

Firefox 5 klar for nedlasting

Nettleseren ute nå. Varsler hyppigere slipp av mindre funksjonalitet.

Det er et par måneder siden versjon 4, nå kommer versjon 5, og versjon 6 er varslet i august.

Mozilla-organisasjonen vil komme med hyppigere store versjonsoppdateringer framover. Om versjon fem er et varsel om hvordan dette vil arte seg, betyr det også færre store virkelig nyheter i hver versjon.

Den nye versjonen er endelig fra i morgen, og kommer både i Android-mobil og vanlig pc-versjon.

Som tidligere har imidlertid mange allerede funnet nedlastingslenkene på nettet. Den norske Windows-versjonen kan lastes ned her. Engelsk utgave for Windows, Mac og Linux her.

Nytt liv i leseren

Nyhetene er blant annet støtte for CSS-animasjoner, som gjør det mulig å lage animasjoner mellom to typer stilsett. Også HTML5-støtten er forbedret, og Firefox tråkker etter i løpet til mer livlig nettinnhold.

JavaScript, canvas, minne og nettverk har fått bedre yteevne. XHR, MathML, SMIL og canvas har fått bedre standardstøtte. Linux-brukere kan glede seg over at grensesnittet er bedre integrert med skrivebordet, og enkelte språk skal ha fått bedre stavekontroll.

Bakgrunnskjøring av faner skal kjøre raskere. En ny sikkerhetsfunksjon hindrer WebGL i å kjøre kryssdomeneinnlasting. Kritikken mot WebGL har vært så sterk at Microsoft har vurdert å fjerne støtten helt i sin nettleser. Vern mot sporingskapsler ("cookies") er også blitt bedre. Kanalskifte-funksjonen blir fjernet på grunn av manglende interesse, ifølge Jonathan Nightingale, som er direktør for utviklingen av Firefox.

Kopierer Google

I tillegg til disse oppdateringene, kommer også en strøm av småfiks av småfeil og svakheter i mobilversjonen. Dette innebærer raskere lasting av sider mens man er på mobile nettverk, og støtte for Ipv6, melder amerikanske PC World.

Utviklingstakten framover er basert på at funksjoner skal legges til raskere og dermed vil også hovedversjonene kommer hyppigere. Hver versjon skal gå gjennom en firefase-syklus, som Mozilla har døpt “nightly, aurora, beta and Firefox”. Prosedyren er kopiert fra utviklermetoden til Google Chrome-nettleseren.

Versjon 4 og versjon 3.6 tok til sammenligning opp i mot et år hver i utvikling.

Oppdateringer vil framover bli installert stille og I bakgrunnen som standard I Firefox. Sikkerhetsoppdateringer vil rulles ut så snart de er laget og testet.

Sikkerhet