Firefox-sjef gikk etter to uker

Firefox-sjef gikk etter to uker

Gammeldags tolking av likekjønnet ekteskap kostet ham jobben.

Ansatte- og partneropprør mot nytilsatt toppleder Brendan Eich førte til at han meldte sin avgang som toppsjef i Mozilla Corporation.

Han forlater også styret i stiftelsen som eier og driver Firefox-utviklerselskapet.

Eich var en av veteranene og grunnleggerne av Mozilla. Han er også kreditert som skaperen av utviklerspråket JavaScript.

Mozilla er åpen for alt

Styreleder Mitchell Baker annonserte avgangen i en bloggartikkel, der hun beklaget støyen, treg respons og at Mozilla hadde mistet seg selv og sine verdier av syne. Baker la til at selskapet støtter seg på åpenhet, mangfold og likeverdige muligheter for alle.

Bakgrunnen for opprøret er den åpne økonomiske og politiske støtten Eich ga til en organisasjon som jobbet mot en kjønnsnøytral ekteskapslov i delstaten California i 2008. Denne organisasjonen baserte sin motstand på en konservativ tolking av at de kristnes Bibel kun legitimerer ekteskap mellom to av motsatt kjønn.

Forslaget ble vedtatt, men siden satt til side fordi den var i strid med De forente staters Grunnlov og dens vern av sivile rettigheter.

Så seint som onsdag avviste Eich i et intervju med den britiske kvalitetsavisa the Guardian at han hadde planer om å gå. Han pekte på at han hadde skilt Mozilla fra personlige synspunkter gjennom femten år, og at hans private meninger ikke var relevant for jobben.

Gikk på dagen

Torsdag var tonen en annen.

- Jeg kan ikke være en effektiv leder under disse forholdene. Vårt oppdrag [i Mozilla] er større enn hva vi er hver for oss, sa Eich og gikk på dagen, melder nyhetstjenesten til Computerworld .

Da hadde ikke bare kritikken fra ansatte og brukere vokst til orkan styrke. Også forretningspartnere i it-industrien distanserte seg fra holdninger som anses som umoderne.

Mozilla er mest kjent for den gratis nettleseren Firefox, som har slitt de siste årene med stabilitet, sikkerhet og popularitet.

Hvem som er aktuell i rollen som ny toppsjef er ikke klart eller avklart.

Sikkerhet