Fjern blemmene fra nettet

Fjern blemmene fra nettet

Et selskap påstår de kan fjerne nesten alle sporene du har etterlatt på nettet slik at din fremtidige sjef ikke kan Google deg.

Hvis du er redd at Google vil finne informasjon om deg, er ReputationDefender kansje svaret. Weben utleverer oss i økende grad til resten av verden. Idrettsresultater, dagbøker, innlegg i debatter, bilder fra fest og fyll, omtale på skolesider eller bloggen til kompisen, alt er tilgjenglig på nettet og med Google eller andre søkemotorer lett å finne frem til.

En del av disse fremvisningene kan bli ganske utrivelige etter hvert. Ungdomsrabalder tar seg ikke like bra ut når du søker på en stilling i banken, og din fremtidige arbeidsgiver sjekker deg på nettet før jobbintervjuet.

Nå har det amerikanske selskapet Reputation Defender tatt fatt i saken og selger programvare som gir deg mulighet å finne all slags informasjon om deg selv. I tillegg lover selskapet at tjenesten vil fjerne lenkene som kan være belastende for deg.

- Vi kan ikke garantere at vi finner alt om deg, men hittil har tjenesten vist seg veldig effektiv, sier sjefen Michael Fertik til Sydney Morning Harald.

Permanent skade

Ifølge Fertik tar mange brukere feil når de tror at spor etter dem på nettet forsvinner etter hvert, eller ikke ha noe å si. En ny undersøkelse blant 1150 amerikanske personalsjefer viser at en av fire bruker nettet aktivt for å screene jobbsøkere før intervjuet.

- En blemme du har gjort kan bli skjebnefull hvis den ligger på nettet. Noe slikt kan bli permanent skadelig for ryktet ditt , sier Fertik.

Reputation Defender leverer to typer tjenester. Den første er til foreldre som ønsker å se og fjerne informasjon om barna sine, og heter MyChild. Den andre er for voksne selv, som ønsker å piffe opp rykte sitt, og heter MyReputation.

Ifølge selskapet scanner tjenesten all slags websider som sosiale nettverk som MySpace og Facebook, blogger, testsider, nyhetstjenster, bildearkiv som Flikr, og videotjenster som Youtube.

Fjerner mobbing

For barn og ungdom gjelder det ikke bare om ting som har å gjøre med forhold, kjærlighet og seksualitet, men ifølge Fertik kan mobbing bli et levensvarig problem hvis den kommer ute også nett.

- Barn har alltid mobbet hverandre. Problemet er nå at dette kan komme ute på nettet, og da kan det forfølge et menneske i mange år, sier han.

Ifølge Fertik er søkemotoren til selskapet mye mer effektiv enn Googles ganske globale søk.

- Vi har proprietær teknologi som gjør at vi kan gjøre svært detaljerte søk og vi kan søke på websider som de fleste vanligvis ikke har tilgang til, sier Fertik.

Teknologien holder selskapet hemmelig, men Fertik mener at nesten alt innhold som ikke er publisert på rettsprotokoller eller nyhetstjenester kan fjernes.

Se mer på selskapets nettsider.

Les om:

Sikkerhet