Flyvende overvåkning

Flyvende overvåkning

Det overvåket mobben under fotball-VM i Tyskland. Det brukes av politiet i Syd-England. Et stillegående helikopter ser der andre ikke kan se.

-Microdrones erstatter store helikoptre for overvåkning. Kommuner og bedrifter har råd til å anskaffe seg en overvåkningsløsning på sine budsjetter, sier Einar Stuve, daglig leder i Scandicraft.

Microdrones, MD-200, er et kvadrokopter, det vil si et helikopter med fire motorer. Størrelsen er på rundt 75 centimeter. Et helikopter med et overvåkningskamera kommer på rundt 220.000 kroner.

Energi

Scandicraft har siden 2002 jobbet med UAV (Unmanned Arial Vehicle) for innsamling av overvåkningsdata. Det tyske selskapet Microdrones leverer kvadrokopterne. Scandicraft leverer systemer og tjenester.

- I Norge konsentrerer vi oss om energisektoren. Vi har levert en løsning for inspeksjon av vannkraftsdammer, stolper og kraftledninger, forklarer Einar Stuve.

Geomatikk, det vil si fotografering av landområder er interessant for det lille kvadrokopteret. Skråfotografering av landskapet er en typisk verdiøkning.

LES OGSÅ: Overvåking oppklarer ikke forbrytelser

Dette kommer i tillegg til eller som erstatning for bildeopptak fra fly som vesentlig foregår i den perioden det er bart for sne og trærne ikke har blader.

Kvadrokopteret styres ikke via radio på samme måte som modellfly. Det programmeres for å fly over et forhåndsbestemt område. Flytiden er 20 minutter før det må dokke, ikke for å få mer brensel, men for å lade opp batteriet.

Opptakene kan lagres i kvadrokopteret eller sendes. Mottaket må være rett i nærheten ved direkte overføring. Derfra kan dataene videreformidles til mottaker.

- Ved lavere oppløsning på opptaket kan bilder sendes via gsm, fremhever Einar Stuve.

Sikkerhet

Sikkerhet er et annet arbeidsfelt. Kvadrokopteret kan stå klart når alarmen går, for deretter å rykke ut og gjøre opptak.

- Det er viktig å avgjøre om det er en falsk eller skarp alarm, forklarer Einar Stuve.

Men for sikkerhet er kvadrokopteret enda ikke fleksibelt nok. Om ett år skal det være mulig å omprogrammere flyruten for å gjøre utrykningen mer fleksibel.

Det vil være interessant ved overvåkning av demonstrasjoner.

Da vil også Scandicraft tilby det større kvadrokopteret MD4-1000 med en løftekapasitet på 1,2 kilo.

Les om:

Sikkerhet