Fødselsnummer for å få skolemelk

Fødselsnummer for å få skolemelk

Det er ikke bare nettbanker og teleoperatører som får refs for bruk av fødselsnumre.

Noen teleoperatørene har de siste ukene rotet det til med sine nettløsninger og fødselnummer-autorisering. Også nettbankene har tildigere fått gjennomgå av Datatilsynet at de unødvendig bruker fødselnumre for identitfisering av kundene. Men de er ikke alene, også skolemelken kan kreve tunge id-prosedyrer.

LES OGSÅ: Tele 2 ble advart

Datatilsynet ber nå Bodø og Trondheim kommuner slutte med å kreve fødselsnummer fra foresatte som bestiller skolemelk til sine barn.

Den siste uka har Datatilsynet fått en rekke henvendelser fra foreldre som stusser på at de må oppgi fødselsnummer for å få bestilt skolemelk til poden.

Datatilsynet har skrevet til to kommuner, Bodø og Trondheim, og bedt om at de slutter å kreve nummeret.

- Dette burde være unødvendig, sier Monica Fornes, juridisk rådgiver i Datatilsynet. Fornes viser til at det er strenge vilkår for bruk av fødselsnummer. Personopplysningsloven krever blant annet at ingen andre metoder det er rimelig å ta i bruk vil være tilstrekkelige.

- Etter Datatilsynets oppfatning er ikke disse vilkårene oppfylt for bestilling av skolemelk, sier hun, og påpeker at den som skal ha melken og den som skal betale identifiseres godt nok dersom man ber om navn både på barnet og på den foresatte.

- Det er også vanlig å betale skolemelken på forhånd. Dersom foreldrene ikke har betalt, får ikke eleven melken.

Datatilsynet gir kommunene tre uker til å komme med eventuelle innvendinger.

Les brevene på Dattilsynets websider .

LES OGSÅ: . Også Telenordic rammet av id-tyveri

Flere fødselsnumre stjålet

Sikkerhet