Fødselsnummeret ditt er på avveie

Fødselsnummeret ditt er på avveie

Skatteetaten har sendt skattelister med nordmenns fødselsnumre til flere medie-bedrifter. – Skandale, mener Datatilsynet.

Minst åtte mediebedrifter har mottatt lister med fødselsnumrene til fire millioner nordmenn, skriver NRK.

Hvert år sender Skatteetaten lister til norske redaksjoner med oversikt over nordmenns inntekt og skatt. Disse listene skal være strippet for fødselsnumrene, men ved en feil har enkelte mediebedrifter mottatt lister som inneholder det viktige nummeret.

Minst fire millioner skattepliktiges fødselsnummer skal dermed være på avveie. Det er så langt ikke kjent at numrene er nådd ut til publikum gjennom skatteoppslag på nettet, men det er heller ingen oversikt over hvem som har hatt tilgang på informasjonen.

- Skandale

- Hvis denne typen beskyttelsesverdig informasjon er utlevert i et slikt omfang, så er det en skandale som nå har rammet Norge på samme måte som det rammet Storbritannia, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til NRK.

LES OGSÅ: Info-lekkasje rammer 25 millioner briter

I Storbritannia ble to cd-er med 25 millioner personnumre borte i november i fjor. Den britiske skattedirektøren Paul Gray måtte da gå av.

Finansminister Kristin Halvorsen kaller nå skattedirektør Svein Kristensen inn på teppet, skriver NRK.

Fare for id-tyveri

Fødselsnummeret består av din fødselsdato på seks siffer, pluss ditt personnummer på fem siffer.

Det er i utgangspunktet ikke laget for å være et hemmelig nummer, men bruken av nummeret er blitt svært sentralt i mange tjenester som identifisering.

Det er dermed store muligheter for ulike former for identitetstyveri og misbruk av nummeret: Kredittkortsvindel, innsyn i helseopplysninger, ulike typer informasjonstjenester på nett. Listen er lang.

LES OGSÅ: Identitetstyveri når nye høyder

- Dersom uvedkommende får tilgang til en cd med 3,9 millioner navn og adresser knyttet til fødselsnummeret, så er det lett å foreta selektering av hvilke individ det er mest interessant å utøve en type økonomisk kriminalitet mot, sier Skåra.

"En glipp"

Feilen ble oppdaget av en journalist i NRKs Brennpunkt-redaksjon da han skulle sjekke listene.

Skatteetaten jobber nå for å finne årsaken til at feilen skjedde, og sørge for at informasjonen ikke blir spredd videre.

LES OGSÅ: Talkmore får personvern-bot

- Her har det skjedd en glipp. Disse opplysningene skal ikke ut, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til NRK.

Vensteleder Lars Sponheim er opprørt over personvernskandalen, og sier til Aftenposten at det kan bli aktuelt for Venstre å vurdere mistillit til finansminister Kristin Halvorsen om rutinene ikke har vært gode nok til å fange opp slike feil.

LES OGSÅ: Id-tyveri mer pop enn narko

Computerworld kommer tilbake med mer i denne saken.

Les:

Halvorsen: - Personvernfeil veldig alvorlig

Les om:

Sikkerhet