Folk flest støtter nettspionasje

Folk flest støtter nettspionasje

63 prosent mener det er greit at regjeringen nettspionerer på andre land.

Nesten to tredjedeler av databrukerne i verden synes det er ok at et lands myndigheter spionerer på andre nasjoner ved å hacke eller installere ondsinnet programvare, viser Sophos halvårlige sikkerhetsrapport.

23 prosent mener det er greit også om det skjer i fredstid, skriver Eweek Europe.

- Alt lov i krig og kjærlighet

Én av 14 synes også det er helt greit at et land gjennomfører tjenestenektsangrep mot et annet lands kommunikasjon eller finansielle nettsteder, likt det som skjedde med Kirgistan tidligere i år.

Nesten halvparten mener på sin side at det kun er ok å tjenestenektsangripe et annet land om de to landene er i krig, mens 44 prosent er helt imot denne angrepsformen.

- Jeg tror det kan være en holdning som heter at alt er lov i krig og kjærlighet, sier Graham Cluley fra Sophos.

Han tror respondentenes holdning koker ned til en utakknemmelig kynisme relatert til rollen til myndigheter som er i krig. Myndigheter har alltid spionert på hverandre og brukt alle skitne triksa i boka, påpeker Cluley.

- Men det tas et skritt videre når du begynner å spørre om det er greit å angripe kommunikasjons- og finansielle systemer. Du kan tenke deg kaoset som oppstår om det skjer organiserte tjenestenektsangrep på regelmessig basis, kun for å gi ditt eget land økonomiske fortrinn.

- Ok å hacke selskaper i andre land

Videre mener 32 prosent faktisk at egne myndigheter bør ha lov til å hacke eller installere ondsinnede programmer på pc-ene til private selskaper i andre land for å spionere med økonomisk vinning som agenda.

- Jeg tror respondentene bør tenke over at en dag kan det være et land som angriper nettverket til din bedrift og prøver å infiltrere det. Hvordan ville du følt det da?

Rapporten viser videre at USA har flest webservere med ondsinnet programvare, både de som i seg selv er satt opp for å infisere besøkende og de som infiserer besøkende fordi nettsiden har blitt kompromittert.

- Bedrifter kan ende opp med å infisere sine kunder, advarer han, og legger til at skurkene bruker avanserte søkemotoroptimaliseringstriks for å få infiserte sider til å rangeres høyt i søkemotorer.

Les om:

Sikkerhet