Forbrukerombudet vant over Apple

Forbrukerombudet vant over Apple

Apple fjerner DRM-sperringene på Itunes. - En revolusjon! jubler Forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Under MacWorld i går kunne Apple fortelle at de snart vil tilby hele sitt musikkbibliotek på Itunes Store DRM-fritt, og at man mot betaling kan oppgradere sin personlige samling for å spille den av på andre avspillere enn Apple sine.

Dette er noe forbrukerombud Bjørn Erik Thon har jobbet for siden 2006. Han har fått med seg en rekke andre land i kampen mot Apples Ipod-tvang, og kan endelig juble.

- La oss se her, sier Thon og logger inn på sin Itunes-konto.

- Nå har jeg 239 sanger som kan oppgraderes til DRM-frie låter. I går hadde jeg 40. Dette er en liten revolusjon!

Viktig sak

Det er fortsatt slik at man må betale ekstra for å få Itunes-låtene som DRM-frie filer, men dette synes Thon er helt greit. Han regner uansett med at mye vil skje på den digitale musikkfronten, både med prising og antall aktører.

Avgjørelsen fra Apple tror han nemlig får mange konsekvenser. Han regner med økt innovasjon når det gjelder musikkavspillere, nå som Apple ikke lenger kan påtvinge folk å bruke Ipod eller Iphone om man vil bruke musikkbutikken deres. Han regner også med at prisene vil dale, og at flere aktører vil komme på banen. Videre tror han at piratkopieringen vil bli mindre utbredt, ettersom mange laster ned ulovlig for å kunne bruke musikken som man vil.

- Dette er en svært, svært viktig sak, smiler Thon fornøyd.

- Tror du din kamp har bidratt til avgjørelsen?

- Vanskelig å si, men ja, jeg tror absolutt det har hatt en betydning. Jeg skal ikke skryte på meg at vi alene er den eneste som har hatt betydning, men vi har vært mange som har lagt et stort press på Apple.

Skal sjekke vilkårene

Saken mot Apple har gjort han verdenskjent, og den har tatt opp mye av forbrukerombudets tid de siste årene.

- Dette er den viktigste saken vi har hatt. Dette gjelder hvordan markedet vil utvikle seg, rett og slett.

Thon fulgte nøye med på MacWorld i går kveld norsk tid, og ble svært spent når temaet DRM kom på banen. Han hadde regnet med at noe snart ville skje, men ikke at det nødvendigvis ville bli lagt frem på i den svært populære MacWorld-talen.

- Det var en skikkelig gladnyhet, humrer han.

Nå skal forbrukerombudet gå gjennom brukervilkårene til Apples nye musikkstrategi, for å sjekke at det er orden i sysakene. Det regner han med at alt er, og at han dermed endelig kan legge lokk på saken.

- Vi kommer nok til å ha kontakt med Apple fremover via deres norske advokat. Nå må vi få avsluttet dette her.

Les om:

Sikkerhet