Forbyr minnepinner

Forbyr minnepinner

Sør-Korea følger etter USA, og forbyr bruk i millitæret. I Norge er det varierende praksis.

Det har vært flere forsøk på å hacke militære it-systemer i Sør-Korea, og som et resultat planlegges det nå å bannlyse alle minnepinner i militæret, ifølge det statlige nyhetsbyrået i Kina, Xinhua.

Sør-koreanerne vil i stedet investere i et nytt system for overføring av data, ifølge Seouls Yonhap nyhetsbyrå.

Sør-Korea er imidlertid ikke først ut. Det amerikanske forsvaret bannlyste bruk av minnepinner allerede i november 2008. Årsaken var blant annet frykt for ormer som allerede var i gang med å spre seg på militære maskiner via minnepinner, har blant annet The Register tidligere meldt.

En annen sikkerhetsrisiko har vært datatap.

Ikke forbud i Norge

Forsvaret i både Sverige og Danmark har begge hatt trøbbel med sistnevnte. I Sverige ble det i januar 2008 funnet en usb-nøkkel med hemmeligstemplet militær informasjon på et bibliotek, har Aftonbladet tidligere skrevet.

Og i Danmark kunne Berlingske Tidende i februar 2009 melde at det danske forsvaret ikke en gang har kontroll over hva som er forsvunnet av minnepinner med fortrolige data, skriver jp.dk.

I Norge er det ikke noe generelt forbud mot bruk av minnepinner i forsvaret. Det finnes derimot lokale forbud for personer som jobber med gradert materiale. Forsvaret ønsker ikke å gå ut med hvilke deler av deres organisasjon som har og ikke har minnepinneforbud, ettersom det ville vært en massiv jobb å samle sammen oversikten. Det opplyser oberstløytnant Bent Ivan Myhre til Computerworld.

Pressekontakt i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Liv Nodeland, forteller at NSMs syn på saken er at det norske forsvarets minnepinne-praksis er helt ok.

- Vi mener det er greit at det ikke er noe totalforbud, men understreker at det er veldig viktig å utvise varsomhet, sier hun.

NSM har laget en brosjyre, der de advarer mot farene med minnepinner i forhold til hemmelig informasjon og kommer med tips til hvordan minnepinnebrukere kan beskytte seg. Det er naturlig nok ikke bare militæret som kan stå uheldig til om sensitiv data kommer på avveie.

Comeback i USA?

I USA kan det på sin side hende minnepinnene får gjøre «comeback». I oktober 2009 skrev Defence News at forbudet ikke har skjedd uten komplikasjoner. Blant annet har ulike mekaniske teknikere brukt minnepinnene til å oppbevare brukermanualer i stedet for svære og tunge permer. Andre stillinger i militæret har også brukt minnepinnene flittig, til å oppbevare planer, bilder, presentasjoner og annet. Etter bannlysingen har mange sett seg nødt til å brenne cd-er i stedet.

Det forventes at forsvarsdepartementet i USA i nær fremtid opphever det strenge minnepinneforbudet til fordel for et litt mindre strengt regelverk. Alle får imidlertid ikke bruke minnepinnene, det vil være autorisasjonsbasert. I tillegg forventes det at minnepinnene vil holde et høyere sikkerhetsnivå.

Ifølge informasjonsoffiser i marinen i USA, Robert Carey, betyr det kryptering og potensiell biometrisk identifisering. Men det viktigste er å forhindre at virus via minnepinner kan snike seg inn på militære datamaskiner og nettverk. På dette feltet handler mye om å begrense antallet minnepinner samt gi folk nødvendig sikkerhetsopplæring.

Les om:

Sikkerhet