Foretrekker tung Opera-oppdatering

Foretrekker tung Opera-oppdatering

Nettleseren skal ikke ha skjulte oppdateringer. Opera mener brukerkontroll er viktigst.

I en rapport skrevet av Google-mannen Thomas Duebendorfer og Stefan Frei fra Swiss Federal Institute of Technology påstås det at Opera-brukerne ikke er flinke nok til å oppdatere nettleseren sin.

De to mener det er fordi Opera må oppdateres manuelt, ved at folk selv må laste ned en installasjon som krever mer arbeid enn for eksempel Google Chrome, som gjør dette uten å spørre brukeren.

- Det er ingen tvil om at oppdateringene fungerer som beskrevet, sier pressetalsmann og kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera Software.

Men han understreker at ting vil forandre seg når Opera 10 blir gitt ut en gang i nærmeste fremtid. Når, våger han ikke spå. Han kan ikke love at nettleseren kommer i løpet av året.

- Vi tenker at det er to ting som må balanseres. Brukerne vil fortsatt ha mulighet til å velge innstilling, men det kan også skje automatisk, forteller han.

Prinsippsak

Opera 10 vil altså ha mulighet til automatiske oppdateringer uten at brukeren selv må ta initiativet. Men at folk skal bli påtvunget et slikt system, slik man blir i Googles Chrome, er Opera i mot.

- Det handler om et prinsipp: Man må vite hva som skjer med maskinen sin. Vi er ikke enig med for eksempel Microsoft, hvor man lar ting skje stille uten å helt vite hva som foregår, sier Odland.

Forfatterne av rapporten mener likevel at Opera system, hvor man må laste ned en .exe-fil og kjøre denne, er for vanskelig. Odland sier at grunnen til at ikke oppdateringssystemet har blitt endret tidligere har "lange historiske årsaker".

- Hva synes dere selv om dagens løsning?

- Vi jobber med å oppdatere den. Den kan forbedres, men igjen: Det viktigste er at brukerne er trygge, og det føler vi at de er.

Betviler risken

Odland beskriver Opera som den tryggeste nettleseren på markedet, og sier de er flinke til å tette hull og gi ut feilfikser.

Men rapporten som kritiserer Opera, påpeker at bare 24 prosent av brukerne har installert slike oppdateringer tre uker etter de er utgitt.

- Det hjelper vel ikke stort om dere tetter hullene, om folk ikke oppdaterer?

- Det handler ikke om at folk ikke oppdaterer, for de gjør jo det. Det handler om hvor risikabelt det er med noen dager ekstra, og det er det rapporten gjør et nummer av.

Hva synes du? Er det godt å slippe å oppdatere selv, eller vil du ha kontroll? Si din mening under!

Sikkerhet