Først ute med kill switch

Først ute med "kill switch"

Apple er den første produsenten av smarttelefoner som retter seg etter ny lov om «kill switch».

Med lanseringen av iOS 8 ble Apple den første til å introdusere funksjonalitet som lar deg lukke og sikre en stjålet telefon, såkalt «kill switch». Smarttelefoner er som kjent attraktive mål for tyver.

Dette har fått myndighetene i California til å utforme en lov som pålegger utviklere å utruste nettbrett og smarttelefoner med funksjonalitet som gir eieren mulighet til å gjøre dem ubrukelige for andre enn dem selv.

Lovgivningen blir rettskraftig i juli 2015. Målet er å dramatisk redusere antall tyverier, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste IDG News.

Som standard

Apples programvare låser telefonen fullstendig og gjør det umulig for andre enn eieren å låse den opp igjen uten passord. Dette gjør i praksis utstyr basert på iOS 8 ubrukelig for andre enn eieren, da det heller ikke er mulig å resette eller formatere telefonen eller nettbrettet på nytt.

Dette er for så vidt ikke nytt. Apple har også denne muligheten i iOS 7 (Activation lock), men dette er funksjonalitet som må slås på. Den nye lovgivningen i California slår fast at «kill switch» som standard skal være aktivert når utstyret kjøpes.

- Apples telefoner er de som oftest er mål for tyver. Derfor vil utrulling av denne teknologien som standard sikre nesten alle iPhone-brukere i årene som kommer, sier statsadvokat George Gascon i San Francisco i en kommentar til IDG News.

Avskrekkende

Det er allerede tegn på at «kill switch» har en avskrekkende effekt. Siden Apples lansering av iOS 7 i september 2013 – hvor altså brukerne kunne slå på «Activiation Lock» - har tyveritilfellene av iPhone blitt vesentlig redusert. Statistikk fra rettsapparatet i USA viser at antall stjålne iPhone i de fire første månedene i år falt med 19 prosent i New York og med hele 38 prosent i San Francisco i de seks månedene etter lanseringen av iOS 7.

Både Microsoft og Google planlegger også «kill switch»-funksjonalitet i kommende versjoner av respektive operativsystemer, melder IDG News.

Sikkerhet