Fortsatt ingen farlige Mac-virus

Fortsatt ingen farlige Mac-virus

Windows dominerer på ny liste over de mest utbredte Mac-trusler.

Tidligere i år slapp Sophos et gratis antivirusprogram til Mac. Etter 50 000 virusrapporter har Sophos nå satt sammen en liste over de største sikkerhetstruslene mot Mac-brukere. Fortsatt ser det ikke ut til å finnes noen rene Mac-virus, men Mac-brukere kan formidle ondsinnet programvare til Windows-maskiner.

Listen er utarbeidet mellom 2. og 16 november i år.

Fortsatt ingen Mac-virus

Interessant nok kan store deler av den farlige koden på listen ikke engang kjøres i OS X. Av alle truslene Sophos har fanget opp, er bare to Mac-spesifikke. De utgjør mindre enn én prosent av alle rapportene, ifølge nettstedet Cult of Mac.

Java-truslene er mest utbredt.

- Mange av disse kan ha blitt laget for å laste ned Windows-baserte angrep til datamaskinen, men de kan enkelt lages for å laste ned Mac-baserte trusler også, skriver Graham Cluley, sikkerhetsekspert i Sophos, i et blogginnlegg.

Ikke så rart at Apple i fremtiden kommer til å overlate Java-oppdateringer til Oracle og brukerne selv. Cluley går likevel ut med en advarsel, da Mac-brukere kan bidra til å spre ondsinnet programvare videre til Windows-maskiner.

- Vi ser ikke på langt nær så mye ondsinnet programvare på Mac som på Windows. Men det betyr ikke at Mac-brukere har råd til å stikke hodet i sanden hva gjelder å beskytte sine dyrebare maskiner. Og, dessverre, så lenge Mac-brukere ikke forsvarer seg skikkelig, vil de i økende grad bli oppfattet som enkle mål av nettkriminelle, skriver sikkerhetseksperten.

Mac-virus ser det fortsatt ikke ut til å finnes noe av. Mac-trojanere har vi sett flere av det siste året, men ingen av disse finnes på Sophos' liste, noe som indikerer lav spredning, skriver Macworld Sverige .

Her er listen:

  1. Mal/ASFDldr-A rammet 4,62 prosent.
  2. Troj/Javadl-V rammet 3,67 prosent.
  3. Mal/JavaKC-G rammet 2,96 prosent.
  4. Mal/JavaKC-E rammet 2,36 prosent.
  5. Troj/KeygenD-P rammet 1,59 prosent.
  6. Mal/JavaKC-M rammet 1,56 prosent.
  7. Troj/JavaDL-AX rammet 1,53 prosent.
  8. Mal/JavaHU-A rammet 1,36 prosent.
  9. Mal/JavaK-CI rammet 1,35 prosent.
  10. Troj/Bytever-G rammet 1,11 prosent.
Sikkerhet