Frykter hackerkrig under OL

Frykter hackerkrig under OL

Antallet infiserte pc-er i Kina har økt med 2000 prosent på to år. Ikke rart myndighetene er bekymret for digitale angrep.

Kyberkrigen mellom Kina og resten av verdens trappes opp. Mens en kinesisk gruppe truer nyhetsbyrået CNN med et massivt tjenestenektangrep, beskylder landets myndigheter utenlandske styrker for å ville bruke OL til digitale angrep.

"Basert på vår erfaring fra historien vet vi at mange hackere vil gripe anledningen til å markere seg når OL avholdes. Vi er forberedt på at OL i Beijing kan foranledige angrep fra individer, grupper, og organisasjoner, samtidig som vi forventer angrep fra andre land og fra grupper med alle slags politiske motivasjoner. Derfor er vår nettverkssikkerhet svært viktig", skriver landets nasjonale etat for datasikkerhet (China's National Computer Network Emergency Response Technical Team, CNCERT) i en pressemelding.

Et godt profilert angrep på den kinesiske it-infrastrukturen vil være et stort tap for organisasjonen og myndighetene, som har fremmet OL som et symbol på Kinas fremgang de siste 30 årene.

- Det er veldig viktig for Kinas regjering at dette er vellykket. De tar dette veldig, veldig alvorlig, sier Jim Fitzsimmons, en sikkerhetsekspert i Shanghai, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Botnett

OL kan dermed få en positiv bieffekt hvis Kina tar hacking og spam mer på alvor. Landets pc-er står for en viktig del av all uønsket epost og skadelig programvare som sendes ut til resten verden. Det vil være en viktig oppgave for sikkerhetsetaten å holde alle OL-relaterte sider fri for uønsket programvare som adware og annen destruktiv programvare.

CNCERT estimerer selv at rundt 58 prosent av alle pc-er i botnett i hele verden står i Kina. Botnett er store mengder pc-er som brukes til søppelpost og digitale angrep. Det betyr at rundt 3,6 millioner pc-er i Kina er infisert, av total 6,2 millioner i hele verden.

I tillegg er det et voksende problem at pc-er infisert med trojanere åpner opp for uvedkommende. Ifølge CNCERT er nå nesten en million pc-er i Kina infisert med slike virus. I 2006 var dette tallet bare 45 000, en økning på over 2000 prosent i løpet av to år.

- Kina er virkelig landet som er mest utsatt for destruktiv programvare. Det er veldig mye en hacker kan ta fatt i, sier Fitzsimmons.

Ensidig

I tillegg til vanlige hackere kan Kina rammes av politiske aksjoner. Særlig etter oppmerksomheten rundt Tibet kan det tenkes at flere benytter seg av anledningen til å fortsette kampen på nett.

Samtidig griper kinesere selv til hackervåpenet. En gruppe kinesere truer med å angripe websidene til CNN fordi de mener dekningen av Tibet-konflikten er alt for ensidig. Også nettsteder som støtter Tibet i kampen for økt selvstyre har fått beskjed om at de kan regne med digitale angrep.

Hittil har ingen grupper gått til motangrep, eller annonsert at de skal gjøre det. Men det kan godt tenkes at de sparer kruttet til OL har startet. Da vil medieoppmerksomheten ved et slikt angrep være størst.

- Jeg er ganske overbevist om at vi kommer til å se noen angrep, men hvor mange og hvor stort det blir, er vel ingen som kan forutse, sier Fitzsimmons.

Les om:

Sikkerhet