Frykter kjendissnoking på sykehus

Frykter kjendissnoking på sykehus

Sykehusansatte har ikke snoket i journaler etter skytetragedien i Tromsø, men sikkerhetssjefen erkjenner faren.

Bladet Tromsø og VG skrev i går at Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø hadde mistanke om at ansatte har snoket i journalene til drapsmannen og offeret for skytetragedien i Tromsø.

Anledning var en epost til lederteamet som sikkerhetsansvarlig Per Bruvold sendte ut, etter han oppdaget at flere enn de som var direkte involvert i behandlingen av den 53 år gamle politimannen hadde lest journalene.

- Det er riktig at vi tok affære med en gang, men det er feil at det var snoking, som Bladet Tromsø og VG skriver. Vi hadde et innsyn vi ikke fikk klarert. Men i etterkant har vi løst det, forteller Bruvold til Computerworld.

Kan få sparken

I eposten advarer Bruvold mot snoking, og ber lederne gjøre ansatte oppmerksomme på at sykehuset automatisk skjerper kontrollen av journalinnsyn ved slike hendelser.

- Vi vet jo at mange kan åpne journalene. Ved slike hendelser er det kanskje noen som fristes til å snoke. Presset fra mediene er også rimelig høyt. Da kan det være at folk ikke tenker seg om, sier Bruvold.

Han påpeker at alle oppslag i pasientjournaler registreres, og i etterkant kan gi store problemer til de ansatte som ulovlig har skaffet seg tilgang til journaler.

- Det kan ha alvorlige følger for ansatte som ser i pasientjournaler de ikke skal se på. I ytterste fall kan det medføre oppsigelse, sier Bruvold.

Kjendisfaktor

Sikkerhetsansvarlige mener at sikkerheten i elektroniske systemer er betraktelig bedre enn med de gamle papirbaserte journaler. Tilgangskontrollen er mye bedre med datasystemer, samtidig som loggen viser hvem har åpnet journalen, noe som er umulig med papirbaserte journaler.

- Men det kan alltid bli bedre. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre systemene, sier Bruvold.

Kjendisfaktoren gjør at folk bli fristet å gå inn, men kjendiser kan få en ekstra sperre på sine journaler. Ved mediefølsomme hendelser bør personalet være ekstra oppmerksomme. Men uvedkommende kan alltid skaffe seg tilgang hvis de får tak i innloggingen av en av de mange tusenvis av ansatte i helsesektoren.

- Det er riktig. Vi jobber hardt å gjøre folk bevisst på ansvaret. Det må sammenlignes med et kredittkort og pinkode. Vi kan ikke akseptere at ansatte tar for lett på dette ansvaret. Vi må hele tiden minne personalet om å passe på innloggingen, sier Bruvold.

Les mer om helse og it på Computereworld Helse.

Sikkerhet