God sikkerhet krever lederintiativ

God sikkerhet krever lederintiativ

- Hvis ikke ledelsen tar sikkerhet på alvor, vil heller ikke medarbeiderne det, mener administrerende direktør Fred Habberstad i Watchcom Security Group.

Han mener det er viktig at ledelsen går foran med et godt eksempel for at det skal bli et godt fokus på sikkerhet i bedriften.

I det siste har han stilt seg selv større spørsmål om hva som er god sikkerhet.

- Det er klart du gjør deg opp noen tanker med alle trusler som finnes der ute, sier han til IT-Bransjen.

Det er spesielt en ting han anser som viktig for å bekjempe problemet.

- Du må ha tro på å dele kompetanse ellers kommer du ingen vei, sier han.

Kaminsky kommer til Norge

I november i år kommer internettguruen Dan Kaminsky som avdekket de alvorlige sikkerhetshullene i DNS til sikkerhetskonferansen Paranoia. Habberstad ser frem til å lære mer om sikkerhetshull og hans erfaringer under konferansen.

- Etter avlsøringen av sårbarhetene i DNS-protokollen kommenterte Dan Kaminsky selv at konseptet om fullt ut interne nettverk kan være ødelagt. Det er så mange forretningsforbindelser på nettet, og når systemet har store sikkerhetshull, er faren for at disse forbindelsene ikke er sikre, tilsvarende stor, om ikke større. Dette er fortsatt en utfordring, og den ytterste konsekvensen av sårbarheter som dette, er at internett går ned. Vi balanserer med andre ord hele tiden på kanten av stupet, sier Habberstad.

Falsk identitet

Habberstad forteller at angrepene vakte stort oppstyr innenfor informasjonssikkerhetsmiljøet og fikk mange til å innse alvoret.

– Angrepene som følge av sårbarhetene i DNS-protokollen innebar eksempelvis at man ble videresendt til nettsider med falsk identitet og at epost-trafikken på nettet kunne avlyttes og snappes opp. Kort sagt åpnet sårbarhetene i systemet for at koblingen mellom IP-adresse og domenenavn kunne endres, slik at informasjonen ble sendt rett i fanget til kriminelle fremfor dit det egentlig skulle, forteller han.

Han er derimot ikke så bekymret for at det skal eksistere flere store sikkerhetshull som ikke er oppdaget ennå.

- Nei, i dag er dette en så kjent problematikk at jeg tror det raskt oppdaget. Det er godt å vite at det finnes så mange eksperter der ute som hele tiden følger med og rapporterer om kriminelle som utnytter internettets sårbarhet, avslutter han.

Les om:

Sikkerhet