Google: - Antivirus er svindel

Google: - Antivirus er svindel

- De er sjarlataner og svindlere, sier Google-sjef Chris DiBona om antivirus-leverandørene til Android.

Googles sjef for åpen kildekode, Chris DiBona, la nylig ut en bloggpost hvor han med sterke ord avviser at Android-plattformen har et skadevareproblem.

DiBona mener selskaper som selger antiskadevare-programmer for smartmobiler er svindlere.

- Ja, virusselskaper spiller på frykt for å selge tullete sikkerhetsprogrammer for Android, RIM og IOS. De er sjarlataner og svindlere. Hvis du jobber for et selskap som selger antivirus for Android, RIM eller IOS bør du skamme deg, skriver DiBona.

Ifølge DiBona har ingen av de tre store operativsystemene for smartmobiler problemer med skadevare.

Sikkerhetsekspertene er bekymret

Men antivirusselskapene er slett ikke enige med DiBona, og hevder skadevare for Android har økt kraftig i løpet av året.

- Skadevare for Androidenheter er et av de største problemene i området skadevare på mobile enheter. I juni oppdaget vi 112 modifikasjoner på skadevare for Android, 212 i juli, 559 i september og 808 i oktober, sier Denis Maslennikov, senior skadevareanalytiker ved Kaspersky Labs til Computerworld USA.

Andre antivirusselskaper ser også den samme trenden.

Trend Micro rapporterte en økning på 1410 prosent i skadevare på den populære mobilplattformen i tiden fra januar til juli i år.

- De viktigste tallene er ikke det totale antallet skadevare, men hvor raskt antallet øker for hvert kvartal, sier Rik Ferguson, forskningssjef i Trend Micro.

Han legger til at økningen demonstrerer hvor aktiv interessen for Android er i kriminelle miljøer.

Også Roger Ison-Haug i Symantec Norge er skeptisk til det DiBona skriver.

- Det er nok noe optimistisk å mene at det ikke finnes noe problem med skadevare på Android. Vi ville ikke laget en nisiders rapport om skadevare på Android om det ikke hadde vært noe der, sier Ison-Haug.

Han legger riktignok til at han ikke ser Android-plattformen som spesiell i denne sammenhengen.

- Symantec har sammenlignet trusselbildet mellom Iphone og Android, og har ikke sett så mange forskjeller. Men det er feil å påstå at problemet ikke finnes, sier Ison-Haug.

Mer enn bare antivirus

- Noe DiBona ikke har fått med seg er at sikkerhetsverktøy for mobiler gjør mye mer enn bare antivirus. antityveri, fjernlås, backup, foreldrekontroll, nettfilter - dette får folk til å kjøpe sikkerhetsverktøy for mobiler. De får antivirus som en bonus, sier Mikko Hypponen, sikkerhetsforsker i F-Secure.

DiBona skriver i bloggposten at det finnes situasjoner hvor sikkerhetsprogrammer er nyttige, som for eksempel i virksomheter som har regler for bruk av smartenheter.

Les mer:

Sikrere mobil-linux

Ferguson svarte nylig DiBona i en egen bloggpost. Han skriver at han foretrekker å tilby beskyttelse mot en økende trussel mot både privatpersoner og virksomheter fremfor å begrave hodet i sanden.

- Men det er vel én måte å få en plattform til å fremstå som fri for skadevare, skriver Ferguson i bloggposten.

Her er Symantecs Ison-Haug enig med DiBona på ett punkt, han bemerker nemlig at det er gjort flere tester av forskjellige gratis antivirus-programmer til Android, og mange av disse viste seg å ikke gjøre noe som helst nyttig.

Pandoras eske?

De fleste som forsker på skadevare er enige at åpenheten i Androidplattformen er et problem.

Ved å tillate installasjon av ikke-signerte applikasjoner og gjennom mangel på sentral gjennomgang av programmer i Android-butikkene åpner plattformen seg for angrep.

- Det viktigste steget Google kan ta for å gjøre Android sikrere er å stramme inn krav og rutiner for gjennomgang av applikasjoner for å forebygge at skadevare dukker opp i Android Market, sier Maslennikov fra Kapersky Labs.

Han legger til at trojanere har blitt funnet i applikasjoner i det offisielle Android Market og i flere tilfeller ble skadevaren liggende i fred i app-butikken før de ble oppdatert og fjernet.

Ison-Haug presiserer at det viktigste er å bruke sunn fornuft.

- I og med at det er vanskelig å kontrollere hvem som utrikler og hva som lages av applikasjoner, så er det greit å være forsiktig med hva man installerer, sier Ison-Haug.

Han legger til at med blant annet URL-forkortelser som er blitt så vanlig med Twitter så kan det være veldig fort gjort å bli lurt til å installere skadevare.

Sikkerhetsforskere er enige i at trusselbildet for skadevare på mobile plattformer er alvorlig.

Uansett hva DiBona påstår.

Les om:

Sikkerhet