Google erkjenner Youtube-hack

Google erkjenner Youtube-hack

Verdens mest populære videoside har blitt utsatt for hacking.

Hackere angrep Googles YouTube på søndag, ved å utnytte en såkalt cross-site scripting (XSS).

XSS betegner flere teknikker, den vanligste er å legge inn en peker i koden til en web-side som pekert til en en annen site/domene som inneholder forskjellig skadevare - fra virus til bot-klienter til trojanere.

Nå var det altså det meget populære nettstedet for videodeling som ble rammet.

Youtube, som ble kjøpt av Google i 2006, fikk uønsket og upassende meldinger i kommentarfeltet som finnes under de videoene.

Skjulte kommentarer

- Kommentarer ble midlertidig gjemt i time (av hackernes lumske kode red. anm.), men vi løste problemer i løpet to timer etter at vi oppdaget deg. Men vi fortsetter å studere sårbarheten for å unngå lignende problemer i fremtiden, sier en Google talsmann via en epost til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Angrepet medførte en potensiell risiko for brukerne, gjennom Youtubes informasjonskapsler (cookies), som besøkte en kompromittert side. Men ifølge Google kunne ikke sårbarheten brukes til å få tilgang til Google-kontoer. For å være på den sikre siden, bør likevel alle Youtube-brukere logge ut av kontoen sin og logge inn igjen.

Målrettet

Det kan se ut som om angriperne rettet seg inn mot sangeren Justin Bieber, siden de endret kode på Youtube-siden viet til ham - slik at de besøkende så smakløst meldinger til tennåringsstjernen. Brukerne ble også omdirigert til eksterne nettsteder med seksuelt innhold.

Kilder Computerworlds nyhetstjeneste snakket med, og som kjente angrepet godt, sier at besøkende på Youtubes side under angrepet, sannsynligvis ikke har blitt utsatt for ondsinnet kode. Mer uklart er det i forhold til sidene de ble videresendt til, da det ikke er klart om disse destinasjonssider inneholdt lumsk programvare.

- Men de fleste oppdaterte antivirusprogram er utviklet for å beskytte mot disse truslene, sa en av kildene.

Youtube er uten tvil det mest populære nettstedet for video-opplasting og deling av video. Bare i USA ble det sett 14,6 milliarder videoklipp i mai måned på Google-nettsteder - hvor Youtube stod for brorparten. Det er omtrent 43 prosent av alle klipp som ble sett på nettet denne måneden i landet, ifølge Comscore.

Les om:

Sikkerhet