Google lanserer mobilbetaling

Google lanserer mobilbetaling

Brukervennlig, men ekskluderende tjeneste møter søksmål allerede.

Google Wallet er en type elektronisk, mobil lommebok der en app i visse telefoner gjør telefonen til betalingsløsning. En egen type betalingsterminal skal ”lese” og belaste Wallet-kontoen for transaksjonen.

Ved starten støtter appen Mastercard utstedt av Citigroup som kredittkort. Etter en pilotfase i New York, Portland og San Francisco skal 120.000 butikker i USA være med i nettverket. Dette inkluderer store kjeder som Macy’s, Walgreens og Subway.

Noen få kom med

Sprint er med som mobilpartner, siden de forhandler Google-telefonen Nexus S. Android-telefonen er en av få som støtter Wallet uten videre. Nøkkelteknologien er Near Field Communication, NFC.

NFC er en type radiosamband som tillater aktiv-passiv/aktiv-aktiv kommunikasjon mellom enheter som er nær hverandre. Den kan minne om Bluetooth, men anses å være enklere og med lavere energibehov. Standarden er åpen og støttes av flere store aktører som Nokia, Sony, Visa og Microsoft. Android støtter NFC i Android Os 2.3 og nyere.

Kritikken er allerede på plass siden Google vil bruke NFC til direktereklame etter hvor du er til enhver tid. Sporingskritikken mot Apple det siste året blekner i forhold til oversikten Google fått over hvor brukeren er hele tiden.

- Vi inviterer næringsliv og selskaper som driver med betalingsløsninger til å bli med på å skape den beste shopping-opplevelsen, sier Stephanie Tilenius, kommersiell direktør hos Google til Computerworld nyhetstjeneste.

Dette gjelder ikke det store gross av amerikanske mobiloperatører. AT&T, T-Mobile og Verizon er i gang med prosjekt ”Isis”, som minner om Wallet i prinsippet. Heller ikke flertallet av mobilos-produsenter som RIM, Microsoft og Apple er med i denne satsingen

Betalingstjenesten PayPal og auksjonstjenesten Ebay har allerede anlagt søksmål mot Tilenius og en kollega i Google for å røpe forretningshemmeligheter fra tidligere arbeidsforhold til Google. Disse hemmelighetene skal være sentrale komponenter i Wallet-tjenesten.

Viktig utvikling for USA

En spennende utvikling med Wallet er at den godtar flere kredittkort i samme Wallet, og en egen konto hos Google som kan fylles opp fra kredittkortene. Også kundelojalitetskort og rabattkuponger er mulig å få med.

Løsningen er svært positivt mottatt i USA. Det kan henge sammen med at landets betalingssystemer fortsatt er temmelig gammeldags og hvor sjekker og sedler ned i én dollar fram til nokså nylig har vært sentralt i betalingsformidlingen. I Europa og Norden har løsninger hvor mobiltelefoner og kredittkort koples sammen vært mer vanlig i noen år, mens sjekkhefte forsvant fra innerlommene til vanlige folk i forrige årtusen.

Fordelen med at USA og et av deres egne selskaper kommer etter, er at handelstransaksjoner blir så mye enklere for resten av verden. Der lojalitetskort i Norge ikke er så veldig vellykket eller utbredt, er denne type kort og tilhørende rabattkuponger veldig vanlig i USA.

Google regner med at testfasen er over og at produktet er klart i løpet av sommeren. Selskapet hevder 300.000 internasjonale kjeder og selskaper har mulighet for å støtte teknologien. De gikk ikke i detalj om hvordan den internasjonale satsingen er tenkt gjennomført.

Selskapet håper at teknologien kan utvides slik at førerkort, nøkkelkort og billetter kan lagres elektronisk i denne lommeboka. Etter hvert skal det også være mulig å lagre elektroniske kvitteringer i denne lommeboka.

Sikkert som et bankkort

Sikkerheten er naturligvis en utfordring. En egen smartbrikke lik den som er i moderne bankkort håndterer alle interne transaksjoner. Forsøk på å komme til smartbrikken fysisk vil selvdestruere den. All informasjon er kryptert og lagret i smartbrikken, adskilt fra arbeidsminnet i telefonen. Kun spesifikke program skal få tilgang til denne brikken.

Det er mulig å sette pin-kode for å åpne den elektroniske lommeboka, i tillegg til pin-sikringen som alle smarte smarttelefonbrukere naturligvis bruker. Lommeboka kan også settes som lukket så lenge appen er inaktiv. Om telefonen mistes eller stjeles, er det fortsatt eieren som må få sperret kortet.

I første omgang vil telefoner fra Google, HTC, Motorola og Samsung få støtte for Wallet. Andre merker eller andre operativsystemer enn Android ble ikke nevnt under lanseringen.

Les om:

Sikkerhet