Google må svare Datatilsynet

Google må svare Datatilsynet

Datatilsynet liker ikke at sporene etter alle Google-søk blir lagret.

Sporene etter alle Google-søk blir lagret. Dette bekymrer Datatilsynet, som i dag vil gjennomføre kontroll hos søkemotorgiganten i Norge.

Hver gang du er inne på Google eller en annen søkemotor, blir IP-adressen som har søkt, tidspunkt for søk, hvilke ord det er søkt på pluss mye annet lagret. Og informasjon blir lagret lenge, skriver Aftenposten.

Over tid kan det bygges opp omfattende informasjon om den enkelte nettbruker. Opplysningene vil firmaer kunne bruke til å skreddersy reklame til enkeltpersoner. Og opplysningene kan misbrukes.

- Hvorfor lagres IP-adressene så lenge og hva brukes de til? Det er et sentralt spørsmål til alle søkemotorene. Selv om søkemotoren ikke vet hvem som står bak hver enkelt IP-adresse, så legger folk selv igjen navn og andre personlige opplysninger som gjør det mulig å spore opp hvem det er, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til avisa.

Tilsynet gjennomfører for tiden kontroll med norske søkemotorer. Tilsynsrunden er et resultat av et internasjonalt samarbeid datatilsyn imellom. Datatilsynet og flere andre frykter at søkemotorene kan bidra til å virkeliggjøre overvåkningssamfunnet beskrevet i George Orwells " 1984".

Les svarene fra Googles sjef på personvern i Europa, Peter Fleischer, på E24.no .

Sikkerhet