Google i samtaler med Kina

Google i samtaler med Kina

Etterforsker kinesiske ansatte i kjølvannet av hackerangrep.

Googles etterforskning av hackerangrepet i desember inkluderer undersøkelser av egne ansatte i Kina, sier en kilde med kjennskap til situasjonen ifølge Wall Street Journal. Under angrepet ble det blant annet stjålet intellektuell eiendom.

Men Google ser ikke på selve angrepet som en innsidejobb, ettersom minst 20 andre selskaper også ble påvirket av lignende angrep. Selskapet har et par hundre ansatte i Kina. Disse fikk tilbud om fridag forrige tirsdag mens nettverket ble skannet for mistenkeligheter.

Google vil på sin side ikke kommentere hvorvidt kildens opplysninger stemmer.

- Må føye seg

Etter å ha blitt hacket, truet Google med å trekke seg fra det kinesiske markedet. Selskapet er lei av den generelle situasjonen, blant annet at de pålegges massiv sensur fra kinesiske myndigheter. I tillegg søkte hackerne tilgang til Gmail-kontoer tilhørende menneskerettighetsaktivister.

Ifølge NTB sier en talsperson for kinesiske myndigheter nå sier at Google, i likhet med øvrige selskaper i Kina, har å føye seg etter kinesiske lover og tradisjoner. Myndighetene bedyrer at nettet er «åpent», og har ingen planer om å gi opp sensuren.

- I samtaler

Bloomberg skriver at Google har innledet formelle samtaler med kinesiske myndigheter om sin fremtid i Kina. Forhandlingene går ut på om Google.cn skal fortsette sin virksomhet til tross for Googles løfte om å ikke lengre sensurere resultater etter kinesiske myndigheters forgodtbefinnende.

Brukermessig taper Google masse på å trekke seg, til tross for at de «bare» er den andre største søkemotoren i landet, med Baidu på førsteplass. Ifølge Global Times har Kina 350 millioner nettbrukere, og Google 33,2 prosents søkemarkedsandel. I fjor ble dette beregnet til en verdi av rundt 5,6 milliarder norske kroner. Global times tror like fullt Google vil tape mer på strategisk plan enn på økonomisk plan av å trekke seg.

Les om:

Sikkerhet