Google slettet apps fra telefoner

Google slettet apps fra telefoner

Brøt vilkårene, så Google fjernet dem - rett fra folks telefoner.

Google forteller via en bloggpost at de fra sentralt hold har fjernet to applikasjoner fra folks Android-telefoner. Årsaken er at applikasjonene brøyt med brukervilkårene til søkemotorgiganten.

Det er en sikkerhetsforsker som tilbød programmene for ”forskningsformål”.

- Applikasjonsbeskrivelsen har stilt frem formålet med applikasjonen på feil måte for å få folk til å laste ned applikasjonen, sier Rick Cannings, sikkerhetsleder for Android, via bloggposten.

Applikasjonen var ikke ondsinnet og hadde ikke adgang til private data. Fordi den stort sett var meningsløs, mener Cannings at de fleste har slettet den. Men for de som ikke har fjernet den, har Google nå gjort det for dem – og brukerne har blitt varslet om at programmet er fjernet fra deres telefoner. Google bestemte seg for å gjøre dette etter at programmenes skaper selv fjernet applikasjonen fra Android Market.

- Demonstrasjon

Det er uklart hvorfor Google offentlig har gått ut og fortalt om fjerningen av denne applikasjonen. I fjor rapporterte Google til U.S. Federal Communications Comission, USAs svar på Post- og teletilsynet, at de har fjernet rundt én prosent av opplastede applikasjoner på bakgrunn av brudd på vilkårene.

Men selskapet har ikke for vane å beskrive disse fjerningene hver gang de skjer. Overfor Compueterworlds nyhetstjeneste vil Google heller ikke forklare motivet for at akkurat denne spesifikke applikasjonen får offentlighetens søkelys.

- Vi demonstrerer rett og slett en sikkerhetsfunksjon i Androids sikkerhetsmodell, er kommentaren nyhetstjenesten får fra en talskvinne.

Rapport

Fjerningen kommer dagen etter en rapport fra Smobile Systems, der de påpeker at nesten halvparten av Android-applikasjoner har tilgang til private data. Rapporten stadfester riktignok ikke at det nødvendigvis forekommer misbruk av disse dataene.

Googles tilsvar på rapporten var at brukerne har kontroll over hvilke applikasjoner som skal ha hvilke rettigheter, ettersom en oversikt over hvilke rettigheter applikasjonen krever dukker opp før installasjon. I tillegg pekte de på at de kan og vil fjerne ondsinnede applikasjoner.

I torsdagens bloggpost fremhever Google sin mulighet til å trekke applikasjoner tilbake fra folks Android-telefoner.

- Hvis det skulle bli krise kan en farlig applikasjon fjernes på en kjapp og skalerbar måte for å forhindre videre eksponering overfor brukeren, sier Cannings via bloggen.

Funksjon i vilkår

Brukerne ble gjort oppmerksom på sikkerhetstiltaket dagen den første Android-telefonen ble lansert, ettersom Google beskrev muligheten i Android Markets tjenestevilkår.

Dermed unngikk de å havne i samme sjokksøkelys som Apple gjorde med Iphone. Apple innrømmet først at de hadde en slik funksjon etter at den ble oppdaget av en sikkerhetsforsker.

Sikkerhet