Google+ snart en spøkelsesby

Google+ snart en spøkelsesby

Selskapets nettsamfunn har brukere som ikke bruker tjenesten.

KOMMENTAR: Da Google+ åpnet i fjor sommer, strømmet de mest ihuga brukerne av sosiale nettverk til. Endelig skulle de få et alternativ til Facebook og det til dels strenge regimet der. Fra en sterke vekst den første tiden dabbet interessen litt av, for så å ta seg opp igjen senhøstes i fjor.

Til sammen har Google+ nå rundt 100 millioner registrerte brukere, mot Facebooks snart en milliard brukere. Med tanke på at det ikke er mer enn syv måneder siden tjenesten åpnet, er 100 millioner brukere ikke til å kimse av.

Store mengder brukere hjelper imidlertid ikke stort når det viser seg at ytterst få av dem tar seg bryet med å faktisk bruke tid på nettsamfunnet. Nye tall viser nemlig at Google+-brukerne i snitt brukte tre minutter på tjenesten i løpet av januar, som er lavere enn tilsvarende tall for desember i fjor.

Til sammenligning klarte Facebook å lokke hver bruker til å henge på selskapets nettsamfunn i snitt syv timer i løpet av januar. For slike nettsteder er det vel så viktig å få brukerne til å aktivt benytte seg av tjenesten, som det er å ha hundretalls millioner brukere.

Tall gjengitt av Wall Street Journal viser at det ikke bare er Facebook som danker ut Google+ med god margin. I løpet av januar klarte Tumblr å holde på brukerne i 89 minutter i snitt. LinkedIn klarte på sin side å holde brukerne interessert i snitt 17 minutter, mens den stadig mindre brukte nettjenesten MySpace hadde brukere som var aktive i snitt 8 minutter. Stadig mer populære Twitter hadde en snittbrukertid på 21 minutter.

Spøkelsesby?

Det er flere elementer som spiller inn her, og som gjør at Google+ enn så lenge ikke lykkes stort i konkurransen mot Facebook. Hvordan sidene brukes, og hvem som bruker dem, er avgjørende for å holde på medlemmene. Facebook har etter alt å dømme foreløpig flere tjenster og muligheter som fenger brukerne.

Google+ sliter også med at det fortsatt er en relativt ny tjeneste, og at de var vel sent på banen. En rask tur innom tjenesten gir inntrykket av at den er litt som fraflyttet by, hvor det kun er et par fastboende igjen. De få som er aktive er på sin side veldig aktive, og bidrar til å trekke snittet opp, mens den store hopen enten bare titter innom en gang i blant - eller ikke i det hele tatt.

Det er også ting som tyder på at brukerne blir mer restriktive med bruken av nettsamfunn. En fersk rapport viser blant annet at brukerne de siste månende har blitt langt mer restriktive med hvem de legger til som venner, og til og med fjerne folk fra vennelisten. Forståelsen for, og bruken av, Facebooks mange sikkerhetsinnstillinger har også ført til at stadig flere strammer inn på hvem som kan se det de deler ut på nettsamfunnet. Blant annet sier så mye som to av tre kvinnelige brukere nå at de har satt sikkerhetsnivået på Facebook til høyeste nivå.

Sikkerhet