Google-topper risikerer fengsel

Google-topper risikerer fengsel

En nettvideo sørger for at fire Google-topper havner i det italienske rettssystemet.

Nå må fire Google-topper møte opp i en italiensk rettssak, i en sak som kan få omfattende betydning for personvern på internett og fremtiden til videodelingstjenester som Youtube, melder Financial Times.

Bakgrunnen er et videoklipp som lå lagret på Googles tjenester, der en gutt med Downs syndrom blir mobbet av fire andre på en italiensk skole. Episoden ble filmet med mobiltelefon og det tre minuttters klippet lastet opp på Google Video, der videoen har blitt beskuet av tusenvis av brukere i løpet av de to månedene den lå ute.

Videoen satte sinnet i kok hos italienere, og Google fjernet videoen etter anmodning fra italienske myndigheter og italiensk politi.

Risikerer tre år i kasjotten

En italiensk aktor har på grunn av videoen gått til sak mot selskapets juridiske sjef David Drummond og personvernssjef Peter Fleischer. I tillegg har aktoren klaget inn tidligere økonomisjef George Reyes og bestyrer for produktmarkedsføring Arvind Desikan.

Om de blir dømt av rettsalen i Milano risikerer de opptil tre års fengsel.

Aktor Francesco Cajani mener Google burde ha forhindret utleggelse av videoen, og at selskapet ved å ikke forhindre det brøt personvernet til gutten med Downs.

Google hevder de fjernet videoen så kjapt de fikk vite om den, og legger til at de har samarbeidet med etterforskere for å få identifisert de fire bøllene i videoklippet.

Videre sier Google: «Å holde nøytrale plattformer ansvarlig for innhold som leges ut på dem er et direkte angrep på det frie, åpne internett. Vi vil fortsette med kraft for å forsvare våre ansatte i denne rettssaken.»

Kan få bredere konsekvenser

Juridiske eksperter sier saken føre til nye regler for hvordan videodelingsnettsteder opererer og hvor langt de skal gå for å kontroller innholdet.

- Dette er den første saken - ikke bare i Italia, men i Europa, som i så stor grad setter fingeren på det juridiske aspektet som omgir videodelingsnettsider, sier Oreste Pollicino, en jussprofessor ved Bocconi University i Milano.

Videodelingsnettsider opererer i Europa under EUs direktiv om elektronisk handel, som fritar tjenesteleverandører fra ansvar relatert til ulovlig innhold ved å sette en klar strek mellom hvem som skaper innholdet og hvem som kringkaster det.

Likevel mener eksperter disse reglene kan undervurdere bekymringer av nasjonal og publikumsmessig karakter, og utfallet av saken i Milano kan gi føring til hvordan reglene virker i fremtiden.

Direktør for International Association of Privacy Professionals, Trevor Hughes, sier saken viser hvordan internasjonale selskaper med standardiserte tilnærminger til personvern og datalagring risikerer sammenstøt med lokal sensitivitet - selv om de faktisk følger loven.

- I Europa er personvern sett på som en grunnleggende menneskerettighet, sier han.

OPPDATERING: Siste nytt per 23. juni er at rettssaken er utsatt til 29. september fordi tolken ikke kunne møte.