Googles datainnsamling uetisk, men ikke ulovlig

Google har fått mye pepper i det siste etter at det ble oppdaget at firmaet samlet inn "privat" informasjon, men det de har gjort faller inn i en juridisk gråsone.

Publisert Sist oppdatert

Flere land gransker nå Google etter selskapets ”utilsiktede” innsamling av data fra trådløsnett i sammenheng med selskapets fotografering og innsamling av bilder av verdens gater til sin ”Street View” funksjon. Mange mener Google har krysset en etisk linje, men det viser seg at denne innsamlingen av informasjon ikke er ulovlig. Eksperter mener at bedrifter i USA burde forstå at oppfanging av offentlig, tilgjengelig data, ikke er ulovlig.

Dermed ser det ut til at skylden ikke burde legges på Google, og det burde heller ikke være opp til allmennheten å avgjøre om den informasjonen vi fritt lar flyte rundt, i ukryptert tilstand, er ment til å deles eller om den er beregnet på en bestemt målgruppe.

Noen vil kanskje sammenligne denne innsamlingen av data som å stjele fra en bedrift med en låst dør, men dette blir altså ikke en riktig sammenligning med det som har skjedd.

Offentlig, ikke privat informasjon

I Googles tilfelle blir det mer riktig å sammenligne det med at denne bedriften har satt noe av deres eiendom ute på gaten- kanskje til og med på den andre siden av gaten. Hvis noen var ute å gikk på gaten og han eller hun så en datamaskin ligge der, ville ikke det å ta den være ulovlig - men det ville kanskje være uetisk.

Google gikk ikke inn på de åpne nettverkene, men informasjonen ble oppfanget og lagret (ifølge Google, uten at de var klar over det). Dette var ukryptert informasjon, som virret gjennom luften fra bedrifter og enkeltpesoner i nærheten. I dette tilfelle ble dataene forlatt midt i gaten og Google samlet dem opp mens de kjørte forbi.

Selskapet er dog ikke helt fri fra de juridiske klammer. For eksempel i Tyskland hvor de har et litt annet syn og andre lover når det gjelder personvern enn i USA, har Googles datainnsamling satt i gang en skikkelig debatt som nok ikke gir seg med det første.

Sikre informajonen din

Om du vil være sikker og beskytte dine data må du sørge for du har slått på krypteringen på det trådløse nettverket ditt. For best beskyttelse bør du bruke WPA- eller enda bedre WPA-2-kryptering. Med slik kryptering aktivert er du ikke fullstendig sikret, men de som eventuelt ønsker å hente ut data må bryte seg inn på det trådløse nettet ditt. Da er man ikke lenger i en juridisk gråsone, all den tid det er gjort en bevisst handling for å komme seg inn på nettverket ditt. I slike tilfeller er sammenligningen med å bryte seg inn i en bedrift eller en bolig mer på sin plass.

Det Google har gjort ses på som uetisk og til og med ulovlig av mange. Men saken er i bunn og grunn den at hvis noen kjører bil nedover en gate i nabolaget ditt og de har tilgang til ditt nett og dine data, og denne informasjon overtreder inn deres trådløse nett (airspace), er ikke informasjonen kun din lenger - den er offentlig.

Uetisk: Ja. Ulovlig: Nei.