Grekere hacket CERN

Grekere hacket CERN

Den mye omtalte «dommedagsmaskinen» har blitt hacket av grekere.

Eksperter roper varsku om sikkerheten til den mye omtalte partikkelakselleratoren på CERN. En hackergruppe som kaller seg «Group 2600 of the Greek Security Team» har klart å koble seg til et av de fire undersystemene som skal overvåke kollisjonen mellom partikler i Sveits.

Fra før har enkelte bekymret seg over at eksperimentene i den voldsomt avanserte partikkelmaskinen skal skape et sort hull som til slutt vil sluke hele verden, og disse menneskene blir nok neppe mindre bekymret nå som det viser seg at sikkerheten til apparatet ikke akkurat er optimal.

Med buksene nede

«Vi trekker ned buksene deres fordi vi ikke vil se dere løpe nakne rundt og forsøke å gjemme dere når panikken kommer», skrev hackerne på nettsiden til maskinen ifølge Wired .

- Det ser ut som ingen skade har skjedd. Ut fra hva datasikkerhetsteamet kan se, var det noen som ville poengtere at CMS-et var hackbart, sier James Gillies, talsmann for CERN, til Telegraph .

Kjent bekymring

Eksperter har også tidligere uttrykt bekymring over it-sikkerheten, som ikke har fått like mye fokus som selve det historiske forsøket.

I november ble det i et nyhetsbrev tilknyttet CERN advart mot potensiell sikkerhetsrisiko.

«Søk etter sårbarheter med vanlige it-redskaper har vist at kommersielle automatiseringssystemer ofte mangler selv grunnleggende forholdsregler rundt sikkerhet: Noen systemer krasjet da de ble skannet, mens andre kunne med enkelthet bli stoppet eller få sine prosessdata endret,» skrev CERNs datasikkerhetsbetjent Stefan Lunders.

Kunne blitt kostbart

Men for de som måtte bekymre seg for hackere med mulighet for å potensielt skape sorte hull: Dere kan puste lettet ut. For det første strides de lærde på om det i det hele tatt kan bli varige sorte hull av forsøket, og flertallet ser ut til å helle over i kategorien «kommer ikke til å skje.» For den andre understreker fysiolog Stephen Weinberg fra Universitetet i Texas at ingen slik skade kan gjøres simpelt hen ved å «fikle med datamaskinen».

Det hackere derimot kunne klart, er å fikle i stykker selve maskinen. Ikke bare ville maskinens verdi på seks milliarder dollar i så fall stått på spill, men flere års forskning ville stått i fare for å ende i et hull.

Les om:

Sikkerhet