Gullgruve for id-tyver

Gullgruve for id-tyver

Hver fjerde pc som ikke er i bruk inneholder sensitiv informasjon som andre lett kan få tilgang til.

Det kommer frem av en undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov på oppdrag for Ibas og Elkjøp.

Usikre på fremgangsmåten

Hver fjerde husholdning oppgir at pc-ene inneholder informasjon som ikke må komme på avveie.

- Dette betyr at nærmere en million maskiner utgjør en sikkerhetsrisiko. De fleste harddiskene kan bare kobles rett til en ny pc hvis de kommer i hendene på uvedkommende, advarer Øyvind Nyland, avdelingsleder i Ibas.

Det er flere årsaker til at folk lar pc-ene blir stående å støve ned. Tretten prosent hevder at det er fordi maskinene har feil som gjør at de ikke lenger får tilgang til innholdet og hver tiende svarer at det er fordi de ikke vet hvor eller hvordan de kan få levert utstyret sikkert til gjenvinning. Noen oppgir også at de ikke vet hvordan data kan bli slettet.

Lett å utnytte

Nyland synes det er skremmende at så mange pcerblir stående i boden.

- Det er mange enkle verktøy fritt tilgjenglig på nettet, der uvedkommende enkelt kan gjenskape brukernavn og passord, og dermed være i stand til å overta identiteten til folk flest, forklarer han.

Han mener alle bør lære seg å slette informasjon på en sikker måte.

- Selv om mye kan legges til rette i form av mer kunnskap om- og bedre rutiner hos gjenvinningsstasjoner, både kommunale og utenfor ulike elektronikkbutikker, kommer vi ikke utenom det personlige ansvaret. Man plikter aktivt å spørre hvordan data slettes når utrangerte pc-er overlates til andre. Be gjerne om bevis eller sertifikat på sikker sletting, poengterer Nyland.

Totalt deltok 1002 norske husholdninger i undersøkelsen. Alle ble intervjuet på nett og var jevnt fordelt på kjønn, alder og bosted.

Les om:

Sikkerhet