Hackere hadde fri tilgang hos Nortel

Hackere hadde fri tilgang hos Nortel

Nortel-ledelsen visste at systemene var hacket, men gjorde ingenting. Hackingen fikk fortsette i ti år.

Wall Street Journal har avslørt at hackere har hatt full tilgang på all intern informasjon i telekom- og infrastrukturselskapet Nortel Networks over en periode på nesten ti år.

Hackerne skal ha trengt inn i den tidligere telegigantens systemer i år 2000 etter å ha stjålet brukernavnene og passordene til syv av selskapets toppledere, deriblant selskapets administrerende direktør.

Fri tilgang

Her fikk de tilgang på blant annet tekniske dokumenter, forskningsrapporter, forretningsplaner, eposter fra medarbeiderne og annen fortrolig informasjon. De installerte også spionprogramvare på pc-ene til de ansatte uten å bli oppdaget.

- De hadde tilgang på alt, og de hadde all tid i verden, sier Brian Shields, som jobbet for selskapet i 19 år og ledet en intern undersøkelse av hackerangrepet hos Nortel, til Wall Street Journal.

- Det eneste de trengte å gjøre var å bestemme seg for hva de var ute etter, sier han.

- Gjorde ingenting

De første tegnene om at selskapet var utsatt for innbrudd kom i 2004, da store mengder data ble lastet ned fra selskapets nettverk. I 2009 ble det også funnet et rootkit på en av Nortels pc-er.

Brian Shields skal ha informert ledelsen i Nortel om innbruddene, men en intern rapport Wall Street Journal har fått tilgang på viser at selskapet ikke gjorde noe for å holde hackerne ute annet enn å tilbakestille de syv passordene.

Tidligere Nortel-toppsjef Frank Dunn, som nå er midt oppe i en urelatert svindel-rettssak, skal ifølge IDG News Service ha vært en av flere toppledere i selskapet som var klar over innbruddene, men valgte å ikke gjøre noe.

Avviser cyberspionasje

Den kinesiske ambassaden i Washington avviser overfor Wall Street Journal påstandende om at cyberspionasjen kommer fra Kina, og Nortel har ikke kommentert avisens opplysninger.

Nortel Networks var tidligere et av verdens største teknologiselskaper, men stor gjeld førte til at selskapet måtte søke om konkursbeskyttelse i 2009.

Siden er de ulike forretningsområdene solgt unna til andre selskaper som Avaya, Ciena og Ericsson, og i fjor kjøpte et konsortium bestående av Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM og Sony opp Nortels store patentsamling for 4,5 milliarder dollar.

Les om:

Sikkerhet