Hackere mobiliserer til jul

Hackere mobiliserer til jul

En rekke målrettede svindelforsøk rettes mot julehandlere på nett førstkommende fredag.

Black Friday er dagen etter Thanksgiving, og markerer tradisjonelt starten på den amerikanske julehandelen. Den sorte fredagen blir etterfulgt av Cyber Monday, og begge er ifølge sikkerhetsselskapene høyttidsdager for nettsvindel.

Black Friday faller i år på førstkommende fredag, og Trend Micro advarer nå potensielle julehandlere mot epost med usannsynlig gode juletilbud.

- Gratistilbud er gjerne gratis i den forstand at du får gratis, destruktuv programvare, sier seniorforsker Jamz Yaneza i Trend Micro.

LES OGSÅ: Hellig krig på nettet 11. november

En vanlig svindelmetode består i å velge ut høytidens bestselger, og spamme brukere med svært generøse tilbud. Godtroende ofre legger deretter igjen kredittkortinformasjon på nettsteder som er svært like velkjente netthandelssteder.

Selv om url-en i utgangspunktet ser ut som en seriøs aktør, bør man ikke klikke på lenker i epostene. I en epost med HTML er det en enkel oppgave å skjule den egentlige nettadressen.

- Det kan godt stå ebay.com, men du klikker i virkeligheten på noe helt annet, sier strategidirektør Paul Henry i Securecomputing.

Rådet fra sikkerhetsselskapene er enkelt og effektiv.

- Bruk hodet og oppdatér nettleseren og sikkerhetsprogramvaren, mener Yaneza.

Les om:

Sikkerhet