Hackere truer svenske bedrifter

Hackere truer svenske bedrifter

De har sendt epost til en rekke svenske virksomheter: "Betal, eller bli utsatt for et angrep". Politiet advarer nå mot den internasjonale hacker-gruppen Armada Collective.

I løpet av høsten har de to svenske bankene, Nordea og Swedbank, blitt utsatt for ddos-angrep, trusler og utpressing. For den saken sitter en ung mann tiltalt og mistenkt for lovbruddet. Men han er langt fra den eneste, skriver Computersweden.

Nå har nemlig den internasjonale hacker-gruppen siktet seg inn på svenske virksomheter, mener politiet.

- Virksomhetene får epost med oppfordring om å betale en sum i bitcoins, ellers vil de angripe nettsiden. Og ofte blir eposten fulgt opp med et lite angrep, for å vise at de har kapasitet. Kravet ligger ofte mellom 15 og 20 bitcoin, noe som er rundt 60.000 kroner. Så det kan handle om mye penger, sier Anders Ahlqvist til Computersweden. Ahlqvist jobber i en nyopprettet enhet hos det svenske politiet som jobber med it-kriminalitet

Ikke oversikt

Anders Ahlqvist kan ikke si noe om antallet angrep. Delvis skyldes dette at politiet ikke har oversikt over alle anmeldelsene sentralt, men også fordi langt fra alle tilfeller bli anmeldt.

Politiets oppfordring er å aldri la seg presse til å betale.

- Betaler man, kommer de tilbake, det viser bare at man er villig til å gå med på kravene, sier Ahlqvist.

Han sier at selv om ddos-angrep ikke er spesielt nytt, så er kombinasjonen av utpressing og ddos-angrep en økende trend.

Politimyndigheter i de europeiske landene jobber sammen mot organiserte it-kriminelle. Blant annet gjennom Europol. Og det viser seg at flere saker har Armada Collective som fellesnevner.

 

Les om:

Sikkerhet