VÆR-HACK: Meterologisk institutt ble like før jul hacket. Det er fortsatt ikke kjent hvem som stod bak. Foto: Meterologisk institutt)

Hærverk på værverk

Metrologisk institutts database for klimadata ble hacket i desember, og brukerregisteret med rundt 70.000 brukere ble ødelagt.

Publisert Sist oppdatert

Eklima-basen til Meteorologisk Institutt (Met) ble natt til 21. desember angrepet av hackere og satt ut av drift. Avdelingssjef Hans Olav Hygen er fortvilet.

- Det som skulle ha vært en rolig juleferie ble et h... Brukerregisteret i Eklima som inneholdt ca. 70.000 brukere, hvorav 15.000 var innom basen daglig, var ødelagt, og det har ikke vært mulig å finne ut hvem som står bak, sier han.

Hygen forteller at instituttet gjennom mange år har lagt sin sjel i dette prosjektet. Han er ikke i tvil:

- Da vi åpnet Eklima i 2004 var det nok verdens beste nettsted for distribusjon av klimadata, og er fortsatt i dag, 17 år senere blant de aller beste.

Eklima-divisjonen ved Met består i dag av nesten 70 dataeksperter og systemene er basert på PL-SQL, Java, Perl og PostgreSQL. Værinformasjonsnettstedet YR, som er et resultat av et samarbeid mellom Met og NRK, er blant annet et resultat av avdelingens arbeid. De arbeider i huset som betegnende nok  kalles Tallhall blant insidere.

Hygen mener Met kan ha tatt for lett adgangsrettigheter og sikkerhet. Nå er basen gjenåpnet, men bare for «hvitvaskede» brukere som oppgir hvilken IP-adresse de bruker.

Klimadata i hundre år

På Eklima-basen har Met lagret norske klimadata for de siste par hundre årene, som gratis tilgjengelig for alle interesserte. Når det gjelder størrelse kan den måle seg med de aller største databasene her i landet. Den tar i mot daglige observasjoner som temperatur, vind og nedbør fra ca. 600 værstasjoner over hele landet.

Den nordligste ligger på Spitsbergen (Ny Ålesund), den sørligste i Antarktis (Trollbasen). De fleste stasjonene er i dag automatiske og sender data over tele/datalinjer til Mets hovedkvarter på Blindern et antall ganger daglig.

Men rundt omkring i hele landet fins det også ca. 300 manuelle stasjoner der en værobservatør en gang hvert døgn kontakter MI og sender over en kodet melding som sier hvordan været er på hans/hennes sted.