Hastighetsrekord for datatrafikk

Hastighetsrekord for datatrafikk

I Seattle er det satt en rekord på 186 gigabit per sekund i et datanettverk.

Forskere fra California Institute of Technology (Caltech) sammen med forskere fra flere andre universiteter satte rekorden under SuperComputing2011-konferansen I Seattle.

Datatrafikken var gjennom et toveis samband. Sendekapasiteten var på 98 gigabit per sekund, og mottaket kom med 88 gigabit per sekund.

Finnes klart

Testriggen var et vanlig fiberoptisk 100 gigabit-nettverkskabel, satt opp mellom konferansesenteret i Seattle og et datasenter i Canada. Avstanden var 217 kilometer.

Et av hovedpoengene med demonstrasjonen var å vise at dette kunne gjøres med standard maskinvare som er tilgjengelig allerede i dag. Teknologien skal tas i bruk fra neste år, når neste generasjon av nettverksutstyr skal tas i bruk. Den er basert på utstyr som støtter 40 til 100 gigabit per sekund.

Behovet øker

Blant deltakerne er forskerne knyttet til CERN og deres partikkel-akselerator Large Hadron Collider. Der har de stor interesse av å øke kapasiteten. Så langt har de levert 300 petabyte forskningsdata verden rundt. Denne mengden vil øke når akseleratoren dras opp til full kapasitet i de nærmeste årene.

Kapasiteten tilsvarer en daglig trafikk på to millioner gigabyte om dagen. Det er det samme som 100 000 Blu-ray-disker.

Tidligere har samme gruppe forskere også satt rekord med 119 gigabit per sekund. Det var i 2009.

Sikkerhet