Hederspris til Georg Apenes

Hederspris til Georg Apenes

Datatilsynets direktør er glad for at det er teknologene som ser verdien av personvern, ved å tildele ham Computerworlds hederspris.

Informasjonssamfunnets vaktbikkje, Datatilsynets direktør Georg Apenes, får Computerworlds hederspris for sitt utrettelige arbeid for personvernet.

- Det er veldig hyggelig, det betyr svært mye og det er en bekreftelse på det arbeidet vi gjør. Det er viktig å understreke at dette ikke er noe jeg har gjort alene, men alle i Datatilsynet har bidratt til å gjøre at vi har et godt omdømme og at vi har satt oss i respekt i enkelte sammenhenger, sier Apenes.

Han er spesielt glad for å få prisen fra teknologene, representert ved Computerworld, og understreker at det er it-bransjen som kanskje best forstår personvernet.

- Teknologene skjønner hvordan ting fungerer, og ikke minst skjønner hvordan det bærer av sted når det ikke fungerer.

Datalagringsdirektivet

For tiden er det særlig debatten om Datalagringsdirektivet som opptar Apenes. Han er bekymret over den utviklingen samfunnet går i.

- Vi ser at effektiviseringsbehovet vinner over det mindre effektivet personvernbehovet. Det er også slik at det er mange rasjonelle begrunnelser for å gå videre i "kontrollveien". Men det er ikke slik at det rasjonelle alltid er det fornuftige. Hvis vi ikke aksepterer en privat sfære kan vi ikke beholde rettsstaten og demokratiet, sier Apenes.

SAMLESIDE: Alt om Datalagringsdirektivet

Apenes ser likevel lyst på å vinne slaget om Datalagringsdirektivet. Likevel er det noe som bekymrer ham mer.

- Det vil komme et jordskjelv. Min etterfølger vil møte gjennombruddet av kartleggingen av det menneskelige genom. I løpet av de neste fem årene vil det koste 5000 - 6000 kroner å kartlegge sine egne gen. Hva skal man gjøre med den nye kunnskapen? Hvordan skal det brukes? Det er enorme utfordringer, sier Apenes.

- Datatilsynet vinner kanskje et slag om Datalagringsdirektivet, men vi taper kanskje personvernkrigen. Vi får se hva som skjer når det gjennomsiktige samfunns konsekvenser viser seg, men det ligger nok litt inn i fremtiden.

Computerworlds hederspris ble delt ut på avisens jubileumsfest 21. august. Apenes kunne dessverre ikke være til stede personlig, men den ble tatt hjertelig i mot av avdelingsdirektør Leif T. Aanensen.

LES OGSÅ: Bursdagsfest for Computerworld

Les om:

Sikkerhet