Hellig krig på nettet 11. november

Hellig krig på nettet 11. november

Et storstilt web-angrep under opptrapping skal være avslørt. Men avsløringen kan være ren propaganda.

TIrsdag ble angivelig et større digitalt angrep på sentrale institusjoner avdekket. Nå sier eksperter at det er grunn til ta advarselen med et par never salt.

Det foreståre angrepet ble rapportert av DEBKAfile, et militært nettsted for etterretningsinformasjon.

Nettstedet siterer anonyme "antiterrorkilder". Folkene bak DEBKAfile hevder at de avlyttet et varsel formidlet over Internett 29. oktober, der frivillige bes melde seg til et omfattende nett-angrep mot 15 spesifiserte nettsteder 11. november.

Jihad 2.0

Ifølge rapporten skal operasjonen så utvides helt "flere hundre tusen islamistiske hackere aksjonerer mot et ukjent antall anti-muslimske nettsteder", skriver IDGs nyhetstjeneste.

Et slikt angrep kunne i teorien bli satt i gang ved hjelp av en kjent programvarepakke, Electronic Jihad Version 2.0, hevder Paul Henry, teknologileder i Secure Computing. Programvaren har vært i omløp i rundt tre år og med tiden blitt et effektivt verktøy for tjenestenekt-angrep, mener eksperten

Potensielle angreipere ville i så fall laste ned Jihad 2.0 til sine pc-er og derpå angi hvor stor båndbredde de ønsker å bruke i angrepet. Metoden er ikke ulike den som ble brukt i SETI@home-prosjektet.

Paul Henry er imidlertid skeptsk, og forteller at rapporten er omdiskutert:

- Jeg har snakket med endel folk i dag som kjenner til DEBKAfile. De sier at dette er litt tvilsomt, men utelukker ikke at den er troverdig heller. Jeg tror likevel ikke 11. november blir dagen da Internett faller sammen, sier Henry til IDGs nyhetstjeneste.

Tviler

Sikkerhetsekspert Gadi Evron har nylig evaluert nett-agrepene mot Estland tidligere i år. Han er også skeptisk:

- DEBKAfile har nyheter ingen andre har. Men dette er tabloid-rapporter drevet av et nettsamfunn. Ta det som en god kilde, men med en god klype salt, sier Evron.

Han minner om at det foregår religiøst funderte angrep hver eneste dag, bare i litt mindre skala.

- Men innholdet i denne meldingen er tvilsomt. Ikke en gang på verdensbasis finnes det flere hundre tusen mennesker som jobber med info-sikkerhet, og langt mindre for al-Qeada.

Han tviler dermed på at DEBKAfile har avdekket et reelt større angrep under oppseiling.

Det er ikke første gang et større angrep fra den islamistiske organisasjonen er blitt meldt fra amerikansk etterretningshold.

I desember 2006 kom et varsel fra sikkerhetsdepartementets spesialteam, Computer Emergency Readiness Team (US-CERT), om at banker og andre kredittinsitusjoner ville bli nett-angrepet av al-Qaeda. Operasjonen som ble kalt "the Electronic Battle of Guantanamo" viste seg å mangle rot i virkeligheten.

Les om:

Sikkerhet